Stand by για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο φέρεται να έχει ζητήσει η διοίκηση της Εθνικής από το asset management, καθώς τότε, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του «Μ» θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας. Αν και είναι πολύ νωρίς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να μην προγραμματιστεί για το διάστημα αυτό καμία άδεια (;).  

Το timing για αύξηση κεφαλαίου την περίοδο αυτή φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη για την τράπεζα, καθώς τότε θα έχουν φανεί τα πρώτα ισχυρά και συνάμα μετρήσιμα δείγματα επιστροφής της χώρας στην ανάκαμψη, βελτίωση των περιθωρίων δανεισμού, αφού η χώρα θα έχει βγει ήδη στις αγορές και το κλίμα εμπιστοσύνης θα έχει βελτιωθεί  περαιτέρω και η αγορά θα έχει «ηρεμίσει’ από τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν δρομολογήσει ήδη οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

Γενικότερα, οι επενδυτικές συνθήκες την περίοδο αυτή αναμένεται να είναι οι κατάλληλες με απρόβλεπτο μόνο παράγοντα την εκλογολογία με αφορμή την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του κ. Κ. Παπούλια λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι επιτελείς του ομίλου συζητούν με συμβούλους τη διάθεση σε επενδυτές ομολογιακής έκδοσης η οποία θα καλύψει σημαντικό τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ακριβές μείγμα των ενεργειών και δράσεων που θα επιλεγούν θα καθοριστούν από το χρονικό περιθώριο που θα έχει η διοίκηση της τράπεζας για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Αν το περιθώριο είναι περιορισμένο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην ομολογιακή έκδοση. Αν όμως το χρονικό περιθώριο είναι μεγαλύτερο, τότε η διοίκηση μπορεί να επικεντρωθεί στην πώληση συμμετοχών. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πώληση ποσοστού της Finansbank, του Αστέρα Βουλιαγμένης, αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.ά.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank για τη μετοχή της Εθνικής δίνει τιμή στόχο στα 4,5 ευρώ, θεωρώντας ότι το αρνητικό κλίμα προς τη μετοχή της Εθνικής έχει υπάρξει υπερβολικό. Προβλέπει δε, ανάπτυξη εσόδων κατά 11% στην επόμενη 5ετία μέχρι το 2018 και 19% αύξηση των κερδών προ – προβλέψεων κατά 19%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους. Η γερμανική τράπεζα αναμένει το κόστος του πιστωτικού κινδύνου να μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των χορηγήσεων του 2012.

Facebook Comments