A. Σαμαράς: «Βασικός στόχος η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής»

MarketNews

A. Σαμαράς: «Βασικός στόχος η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μετά από επτά μήνες συνεχόμενων και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το τελικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη μεγάλη βελτίωση που έχει σημειώσει η Ελλάδα τους τελευταίους 20 μήνες στην εκπλήρωση των βασικών δημοσιονομικών στόχων και στην εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρθηκαν στην επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας να ολοκληρώσει την τραπεζική ενοποίηση οι Ζ. Μπαρόζο και Χ. Ρομπάι, οι οποίοι συνεχάρησαν τις προσπάθειες της Αθήνας και τα αποτελέσματα που πέτυχε.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάϊ και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων μετά την ολοκλήρωση της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μετά από πολλές δεκαετίες έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τους στόχους του προγράμματος, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό μέρισμα 525 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους σε έναν μήνα, κάτι που αποτελεί επιτυχία του ελληνικού λαού, ο οποίος υπέστη τεράστιες θυσίες.

«Επιτύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και τώρα βασικός στόχος είναι να διορθώσουμε τα λάθη με την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ακόμη ότι στην Ελλάδα εξερχόμαστε με σταθερό τρόπο από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων μας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη και η Ευρώπη γίνεται επίσης ισχυρότερη και τελικά το μήνυμα είναι η ανάγκη για εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς πρόσβαση των μικρομεσαίων στη ρευστότητα και τόνισε ότι οι ΜμΕ αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τη λύση του προβλήματος της ανεργίας.

Aν και το χειρότερο της κρίσης είναι πίσω μας αυτό δεν είναι ακόμη ορατό στην αγορά εργασίας και στους δείκτες κοινωνικές συνοχής, ανέφερε ο πρωθυπουργός , ο οποίος τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί περαιτέρω από το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας.

Αναφερόμενος στις εποικοδομητικές συζητήσεις που διεξήχθησαν με τους κοινωνικούς εταίρους και την Κομισιόν ο πρωθυπουργός είπε ότι το συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας αναζητούμε καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς εξαιρέσεις και με ευκαιρίες για όλους που σημαίνει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα και καινοτομία. Για τη συμφωνία που επετεύχθη στην τραπεζική ενοποίηση ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της ΕΕ και διασφαλίζει την αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.

Ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι δήλωσε ότι η συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση αποτελεί μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και του χρηματοπιστωτικού κερματισμού που αποτέλεσαν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε η συμφωνία συνιστά εξαιρετικά θετικό νέο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία.