Ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, με την αναπάντεχη αύξηση των επιχειρηματικών προοπτικών, την οποία κατέδειξε ο δείκτης  Philly Fed, να δρα καταλυτικά στο αρνητικό κλίμα που τροφοδότησε η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Ειδικότερα, στις 16:23 ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,26% στις 16.264,78 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq  ενισχύεται κατά 0,14% στις 4.313,87 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,20% στις 1.864,51 μονάδες.

Πάντως η αγορά έχει πάντα στο μυαλό της τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα γίνει 6 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην αγορά, η οποία θεωρεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα είναι έτοιμη για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, μεγαλύτερη από αυτή που υλοποιείται σήμερα, μέσω της μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, το βασικό μήνυμα της Γέλεν ήταν διττό, καθώς η ίδια ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού. Μάλιστα, παραδέχτηκε εμμέσως ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη εδώ, γεγονός που επιβάλει τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για το επόμενο διάστημα. Και αυτά τα λόγια της σχεδόν επιβεβαιώθηκαν λίγες ώρες αργότερα, όταν έγινε γνωστή η αύξηση των αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας.

Με απώλειες 5,5% κινείται η Guess, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι το outlook της εταιρείας ενδυμάτων έχει επιδεινωθεί. Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα του δ 3μηνου του 2013.

Πτώση 4,10% σημειώνει η Scholastic, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι οι επιδόσεις του δ 3μηνου χρήσης έχουν υποχωρήσει, λόγω της αυξημένης φορολογίας.

Στον αντίποδα, η Burlington κερδίζει 13,82%, καθώς τα κέρδη δ 3μηνου του 2013 αν και υποχώρησαν κατά 6,4%, ήταν υψηλότερα του αναμενομένου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 5.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, στις 320.000, την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι αιτήσεις όσων ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 41.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στις 2.890.000 κατά την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαρτίου.

Από την άλλη, σημαντική αύξηση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προοπτικών Philly Fed στις ΗΠΑ, ανακάμπτοντας στις 9 μονάδες, από -6,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
 

Facebook Comments