Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

MarketNews

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τόνο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Wall Street, έπαιρναν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ενώ στην αρχή σημείωναν σημαντικές απώλειες επηρεασμένοι από τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γελεν, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία άλλαξαν το κλίμα, οδηγώντας στο "πράσινο" την πλεονότητα των δεικτών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 eχασε 0,47% στις 6.542 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 9.296 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,46% στις 4.328 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 327,81 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 12 έκλεισαν με απώλειες.

Η Γέλεν ανέφερε χτες ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα γίνει 6 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, με την αγορά να υποδέχεται με σκεπτικισμό τη στρατηγική της Fed, καθώς θεωρεί ότι η οικονομία έχει ακόμη ανάγκη τη στήριξη της. Ωστόσο, το βασικό μήνυμα της Γέλεν ήταν διττό, καθώς η ίδια ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού. Μάλιστα, παραδέχτηκε εμμέσως ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη εδώ, γεγονός που επιβάλλει τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για το επόμενο διάστημα.

Με απώλειες 3,9% έκλεισε η Rheinmetall, μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Focus, το οποίο ανέφερε ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργεια, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σταμάτησε την εταιρεία από την κατασκευή στρατοπέδου στη ρωσική περιοχή Βόλγα. Το ύψος του έργου ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Munich Re ενισχύθηκε κατά 1,3%, με την αγορά να επικροτεί την ανακοίνωση για επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί πριν τη Γενική Συνέλευση του 2015.

Η Lanxess έκλεισε με κέρδη 5,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα EBITDA της διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, υψηλότερα από τα 174 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.