Το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – τα οποία φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της εξόδου των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές – θα στηριχθεί επίσης από τις ισχυρές εισροές επενδύσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εταιρικών κερδών, που βρίσκονται 25% χαμηλότερα από την κορυφή του 2008, ενώ στις ΗΠΑ τα κέρδη είναι ήδη πολύ πάνω από την κορυφή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters Datastream.

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προσελκύσει  σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2014, ένα ρεκόρ ξεκινήματος έτους. Η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί καθώς πολλοί επενδυτές,από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής έως τα συνταξιοδοτικά τμαέια της Νοτίου Αφρικής, εξακολουθούν να έχουν μικρή έκθεση στην περιοχή, την οποία και εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους.


Ο DAX της Γερμανίας θα υποαποδόσει όμως, εν μέρει λόγω της ισχυρής έκθεσης των γερμανικών εταιρειών στις ταραγμένες αναδυόμενες αγορές, κλείνοντας το έτος με συνολική άνοδο της τάξης του 5%.

Η δημοσκόπηση του Reuters σε 37 διαχειριστές κεφαλαίων έδειξε πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο της τάξης του 8%  μέχρι το τέλος του 2014 και θα αγγίξει υψηλό εξαετίας . Ο δείκτης των blue-chips της ευρωζώνης,  Euro STOXX 50, θα αυξηθεί 6% περαιτέρω τελειώνοντας το έτος στο υψηλό 5,5 ετών.

«Ο κύριος παράγοντας του ράλι, θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής , το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,1%, με βελτιώσεις να παρατηρούνται σε κάθε χώρα», σημειώνει ο Gregorio de Felice , επικεφαλής οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo .

«Ο δείκτης MIB της Ιταλίας θα σημειώσει ιδιαίτερα έντονο ράλι , μετά από χρόνια υποαπόδοσης , καθώς θα  επωφεληθεί από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία , με τη μείωση των φόρων και τις περικοπές των κρατικών δαπανών », προσθέτει.

Ο FTSE MIB ο οποίος σημειώνει άνοδο της τάξης του 11% από τις αρχές του έτους, θα τρέξει 7% περαιτέρω αγγίζοντας στα τέλη του 2014 τις 22.500 μονάδες.

«Οι βρετανικές και οι γερμανικές χρηματιστηριακές αγορές διαπραγματεύονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και οι αποτιμήσεις  τους δεν είναι πια ελκυστικές»,όπως σημειώνει ο  Roland Κaloyan, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της  Societe Generale. «Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανόδου για τις γαλλικές και τις περιφερειακές αγορές»

Ο δείκτης CAC 40 αναμένεται να προσθέσει άλλο ένα 8,6% πριν από το τέλος του 2014, ενω ο ισπανικός IBEX 35 θα τρέξει πάνω από 10% πριν από το τέλος του έτους, μετά την άνοδο σχεδόν 2%  από την αρχή του 2014.

Facebook Comments