Παγώνει η καταβολή των δόσεων για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει παραγγείλει η Ιταλία, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

«Παγώσαμε τις δόσεις των πληρωμών. . . θα εφαρμόσουμε μορατόριουμ, μέχρι να έχουμε στα χέρια μας τα οριστικά αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί το κοινοβούλιο», δήλωσε η Πινότι σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου La7.

Η Ιταλία έχει παραγγείλει 90 μαχητικά F-35, αλλά μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων (το ίδιο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία και το Κίνημα Πέντε Αστέρων) τάσσεται υπέρ της μείωσης του αριθμού των αεροσκαφών που θα αγοραστούν ή ακόμη και την πλήρη κατάργηση του εξοπλιστικού προγράμματος αυτού.

Ο υπεύθυνος του Δημοκρατικού Κόμματος στην επιτροπή Άμυνας της ιταλικής Βουλής, ο Τζαμπιέρο Σκάνου, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «οι αμφιβολίες και οι κρίσιμες πτυχές του προγράμματος αυτού» θα όφειλαν να οδηγήσουν την ιταλική κυβέρνηση στην «ουσιαστική μείωση των δαπανών για την εν λόγω συμφωνία».

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν ασχολήθηκε επισταμένα με το όλο θέμα, αλλά πηγές άφησαν να διαρρεύσει ότι η όποια οριστική απόφαση για την αναθεώρηση εξοπλιστικών προγραμμάτων θα πρέπει να ληφθεί μετά από προσεκτική ανάλυση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων διότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα.

Σχεδόν 450.000 Ιταλοί έχουν υπογράψει μια έκκληση με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι την περικοπή των δαπανών για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών και την διάθεση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί σε στρατιωτικές δαπάνες για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την στήριξη της κοινωνικής πολιτικής.

Facebook Comments