Για μία κόμη φορά φέτος, η Morgan Stanley εμφανίζεται αισόδοξη για την πορεία της Ελλάδας, αφού μετά το report της στα τέλη του Ιανουρίου όπου «έβλεπς φως στην άκρη του τούνελ» για τη χώρας μας, και στα μέσα Μαρτίου όπου σύστηνε την αγορά ελληνικών ομολόγων, σε νέο report της υπογραμμίζει πως αν και η ανάκαμψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, είναι αισιόδοξη καθως τα ελληνικά στοιχεία έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο αρνητικά.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, εξαιρετικά σημαντικό είναι πως οι… κεραυνοί που χτύπησαν κατά το παρελθόν την ελληνική οικονομία, όπως η φόβοι για το Grexit, έχουν αρχίσει και εκμηδενίζονται και την ίδια στιγμή, όπως σημειώνεται, το χάσμα της ανταγωνιστικότητας έχει αρχίσει και κλείνει ενώ οι καταθέσεις σταθεροποιούνται.

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει πως καθώς το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο προσεχές διάστημα, το σενάριο της εξόδου από το ευρώ ως κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, δεν έχει ισχύ πλέον, και υπογραμμίζει πως αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ο οποίο θα διατηρηθεί.

Σε ότι αφορά την κυπριακή κρίση, στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η Morgan Stanley φοβάται ότι μια ελληνικού τύπου κρίση – ως αποτέλεσμα του τέλους του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, σημαντικό μέρος του οποίου είχε βασιστεί σε ένα συγκεκριμένο είδος τραπεζικής – θα μπορούσε να παράγει μια ακόμα ασταθή τροχιά του χρέους. Και οι κίνδυνοι εφαρμογής, ιδίως όσον αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, παραμένουν σημαντικοί. Έτσι, δεν αποκλείει ότι μια μεγαλύτερη, από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, ανακούφιση, ξεκινώντας με ένα ακόμα πιο σημαντικό κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, ενδέχεται να χρειαστεί.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης στην ελληνική οικονομία είναι περιορισμεένος, ενώ υπάρχουν ανησυχίες στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το πρόγραμμα διάσωσης. Όπως εξηγεί, παρόλο που υπάρχει περιθώριο στη διαπραγμάτευση, οι αγορές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα σε αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Morgan Stanley εκτιμά – για μία ακόμη φορά – ότι η σχέση ρίσκου/οφέλους ( risk / reward) είναι εξαιρετικά ελκυστική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Πριν μερικές ημέρες είχε διατυπώσει την άποψη πως η σχέση κινδύνου / ανταμοιβής στα κυπριακά κρατικά ομόλογα δεν είναι ευνοϊκή και πρότεινε ρευστοποίηση των τίτλων, τονίζοντας ότι προτιμά και συστήνει αγορά των ελληνικών 20ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων κυπριακών.

Σήμερα εκτιμά ότι το γνωστό καλάθι (strip) των ελληνικών ομολόγων θα φτάσει το 52,5% της ονομαστικής του αξίας μέχρι το τέλος του 2013.

Σε ότι αφορά, τέλος, του κινδύνους για την Ελλάδα, η Morgan Stanley σημειώνει πως σήμερα είναι δύο βασικοί. Πρώτον ο κίνδυνος του Gerxit ο οποίος ωστόσο είναι πλέον εξαιρετικά μειωμένος, και δεύτερον, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης χρέους με τη συμμετοχή των επίσημων δανειστών αλλά και των ιδιωτών με κούρεμα 60% , ένα σενάριο το οποίο ωστόσο ο διεθνής οίκος το θεωρεί πολύ σκληρό για να υιοθετηθεί.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments