Τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία της ενέκρινε την Πέμπτη η Ιαπωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για δαπάνες 937 δισ. δολαρίων με στόχο την τόνωσης της ανάπτυξης.

Συνολικά 136 βουλευτές από τα 242 μέλη της Άνω Βουλής, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ψήφισαν υπέρ, ενώ 102 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν εναντίον. Τέσσερις βουλευτές απείχαν.

Ο νέος προϋπολογισμός έρχεται τη στιγμή που το Τόκιο πιέζει για την ταχεία εφαρμογή πακέτου μέτρων, ύψους 50 δισ. δολαρίων που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, τη στιγμή που οι φόροι επί των πωλήσεων αυξάνονται την 1η Απριλίου κατά 8% από 5% – η πρώτη αύξηση από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα.

Η αύξηση της φορολογίας θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση του τεράστιου χρέους της χώρας/

Η Ιαπωνία αναμένει ότι το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,2 τρισεκατομμύρια γιεν, σε 18 τρισ. γιεν. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, που σήμερα είναι διπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας της, θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Facebook Comments