Προς αναζήτηση κατεύθυνσης η Ευρώπη

MarketNews

Προς αναζήτηση κατεύθυνσης η Ευρώπη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στο ίδιο μοτίβο, με μικρά κέρδη και έντονη νευρικότητα, κινούνται από το πρωί οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την αγορά να αναμένει επί της ουσίας τις εξελίξεις με τις κυρώσεις των Δυτικών στη Ρωσία με αφορμή το ζήτημα της Κριμαίας.

Ειδικότερα, στις 15:32, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,15% στις 6.552 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,36% στις 9.331 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,19% στις 4.336 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαμορφώνεται με κέρδη 0,4% στις 328,92 μονάδες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν την επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων στην Κριμαία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τη λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί. Η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία». Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία».

Υποστηρικτικά πάντως λειτουργεί και το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» με σταθερή προοπτική για τις ΗΠΑ, αίροντας το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης στο οποίο είχε θέσει τη χώρα τον Οκτώβριο του 2013.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η Commerzbank με κέρδη 3%, μετά την αναβάθμιση της σε overweight από την Morgan Stanley, από equalweight νωρότερα.

Κέρδη 1,1% σημειώνει ο μεταλλευτικός κλάδος, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη Stoxx 600, στον απόηχο της ανόδου των μετάλλων. Η Anglo American ενισχύεται κατά 2,1%, η Rio Tinto κερδίζει 1,8% και η Fresnillo 1,8%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 25,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 25,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από 21,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.