Το  Χ.Α. έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 2,39%, σχεδόν στα χαμηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 1.330,69 μονάδες. Όμως, η αγορά των ομολόγων, πήγε καλύτεραμε την απόδοση της δεκαετίας να υποχωρεί το απόγευμα της Παρασκευής στο 6,91%.  Η αξιολόγηση της S&P γέμισε με αισιοδοξία τους επενδυτές και κυρίως το σχόλιο ότι ο οίκος θα επανακαθορίσει τη στάση του, θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο.

Οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν ότι ενδεχομένως και μέσα στον Μάρτιο η Ελλάδα θα τολμήσει την έξοδό της στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια που παρέμειναν ερμητικά κλειστές.

Επίσης, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι ανεξάρτητη από την αξιολόγηση της S&P κι αυτό γιατί το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της χώρας μας κατι που αποτυπώνεται τόσο στην πορεία του Χ.Α, όσο και στην πορεία των spreads που βρίσκονται σε φάση υποχώρησης 9σ.σ. κοντά στις 510 μονάδες βάσης).

Από την άλλη, οι απώλειες στο Χρηματιστήριο και μάλιστα με αυξημένο τζίρο σήμερα, 268 εκατ. ευρώ, έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση των δεικτών του οίκου FTSE και τη βαρύτητα που θα έχουν οι μετοχές στη διαμόρφωσή τους.  Οι τράπεζες ευνοούνται από την αναθεώρηση, διότι ανέβηκε η στάθμισή τους.

Σήμερα πραγματοποίησαν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου ή 148 εκατ. ευρώ. Μεγάλοι όγκοι έγιναν ακόμα στον ΟΤΕ, με 19,2 εκατ. ευρώ, στον ΟΠΑΠ με 14,3 εκατ. ευρώ και στην Coca Cola 13 εκατ. ευρώ. Η αγορά απέκτησε σαφή τάση και κατεύθυνση για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά το πέρας των συναλλαγών στην αγορά των παραγώγων, καθώς έληξαν οι τριπλές σειρές (έτος, μήνας, τρίμηνο).

Δεν είναι και λίγοι πάντως εκείνοι στην αγορά που συνδέουν τη σημερινή πτώση των τιμών με το γεγονός ότι αριθμός βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση (σ.σ. προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ) εκφράζουν τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες. Εις εξ αυτών είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Πάντως, η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη, στα 2,05 ευρώ, η Alpha υποχώρησε 1,60%, στα 0,738 ευρώ και η Εθνική 3,84%, στα 4,01 ευρώ.  Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα περιλαμβάνει το ν/σ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, ενώ Alpha και Πειραιώς επιδιώκουν όσο το δυνατόν μικρότερο discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στο Χρηματιστήριο για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Πωλητές για την κατοχύρωση κερδών βγήκαν στην Ιντραλότ, που έκλεισε με απώλειες 6,67%, στα 2,24 ευρώ . Πτώση πάνω από 6% κατέγραψαν ακόμα Ελλάκτωρ, στα 3,84 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 8,90 ευρώ καθώς το ύψος της επιστροφής κεφαλαίου των είκοσι λεπτών δεν ενθουσίασε την αγορά, που περίμενε κάτι παραπάνω, ΟΠΑΠ στα 11,35 ευρώ, Πτώση πάνω από 5% για την MIG και πάνω από 4% υποχώρησαν Μυτιληναίος, στα 6,83 ευρώ, ΣΛΚ στα 2,03, Motor Oil, στα 9,75 και ΓΕΚ/Τέρνα, ΣΤΑ 3,98 ΕΥΡΏ. Τα εν λόγω χαρτιά είχαν εμφανίσει μεγάλες αποδόσεις το τελευταίο διάστημα. Οπότε, δόθηκε η ευκαιρία για επανατοποθετήσεις σε καλύτεερες τιμές, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές. Σημαντικές απώλειες επίσης, για την Frigoglass, στα 5,09 ευρώ, ΟΤΕ, στα 12,10, ΔΕΗ 11,48 και Eurobank Properties στα 9,02 ευρώ.     

 

Χ.Α.: Τεχνικά σενάρια για την πορεία της αγοράς

Χρηματιστές θεωρούν ότι ο λόγος της πτώσης (σ.σ. η τάση έχει αλλάξει από τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης)  είναι τεχνικός, αφού για μεγάλο διάστημα ο γενικός δείκτης παρέμεινε σε υψηλά 34 μηνών, χωρίς διόρθωση. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι, «τεχνικά οι αγοραστές κρατάνε τα ηνία της αγοράς αφήνοντας τις πωλήσεις να εκτονώνουν την υπεραγορασμένη εικόνα και εν συνεχεία επιστρέφουν καταγράφοντας νεότερα υψηλά

Η διαχείριση της ανόδου γίνεται σχεδόν υποδειγματικά χωρίς την τοπική έξαρση που θα συνιστούσε μια άμεση υπερβολή και με γωνία κλίσης που δεν «τρομάζει» διαγραμματικά.

Η επιτυχία των αγοραστών βρίσκεται και στις «χρυσές» εφεδρείες που υπάρχουν στα δεικτοβαρή χαρτιά (Coca Colca, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια) καθώς η άνοδος δεν έχει συντελεστεί ομοιόμορφα και οι αποδόσεις μεταξύ των τίτλων απέχουν σημαντικά για το διάστημα των τριών μηνών που έχει μεσολαβήσει από την αρχή του έτους.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι και η απόσταση πλέον των ταλαντωτών από τις υπερτιμημένες ζώνες δίνει νέο ανοδικό περιθώριο έως τις 1.430 – 1.450 μονάδες. Από την άλλη πλευρά το βραχυπρόθεσμο κανάλι στήριξης που έρχεται από τα μέσα Ιανουαρίου τοποθετεί την επόμενη στήριξη κοντά στις 1.310 μονάδες ενώ οι κινητοί μέσοι βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα. Συμπερασματικά για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την συνέχιση της συσσώρευσης κοντά στα υψηλά των 34 μηνών η οποία θα βοηθούσε στο δέσιμο των τιμών και την εναλλαγή ενδιαφέροντος που πιθανόν να προκαλέσουν οι δημοσιεύσεις του συνόλου των αποτελεσμάτων».

Facebook Comments