Με πτωτικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία με έντονη ανησυχία. Αρνητικά επιδρά και η αιφνίδια πτώση του δείκτη PMI της Eυρωζώνης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,14% στις 6.548 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,23% στις 9.321 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,21% στις 4.326 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διαμορφώνεται με απώλειες 0,5% στις 326,21 μονάδες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Στο ταμπλό η Centrica υποχωρεί κατά 1,4% και η SSE κατά 1,9%, μετά το δημοσίευμα των Sunday Times ότι οι βρετανικές εταιρείες κοινής οφελείας θα “σπάσουν” σε μικρότερες.

Η KPN υποχωρεί κατά 2,6%, καθώς η Citigroup μείωσε τη σύσταση της σε neutral (ουδετερότητα), από buy (αγορά) προηγουμένως.

Απώλειες 1,3% και για την Credit Suisse, η οποία συμφώνησε να καταβάλει 885 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές, μετά από διακανονισμό που έκανε για την υπόθεση των  Fannie Mae και Freddie Mac

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,2 μονάδες το Μάρτιο, έναντι 53,3 τον Φεβρουάριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διατηρηθεί στις 53,3 μονάδες.

Η πτώση του σύνθετου PMI έδειξε ότι επιβραδύνεται σταδιακά ο ρυθμός ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, αν και ο μεταποιητικός PMI παρέμεινε αμετάβλητος στις 53 μονάδες όπως ακριβώς και τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 52,4 από 52,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μείνει αμετάβλητος.
 

Facebook Comments