Όλη η αλήθεια για τις τράπεζες...

Χαρίτος Σταύρος

Όλη η αλήθεια για τις τράπεζες..., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι και τηρούν στάση αναμονής. Αναμονή, η οποία συνδέεται καθαρά με τις εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που προέρχονται από τις διοικήσεις των τραπεζών, υπάρχει ενημέρωση ότι η κατάθεση του… πολυπόθητου νομοσχεδίου για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικά της Eurobank, πρόκειται να γίνει την Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίζεται ότι τον τελευταίο λόγο για την τιμή που θα καθοριστεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα τον έχει το Ελληνικό Δημόσιο. Με την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης στο 1,54 ευρώ και την τιμή στο ταμπλό στα όρια των 0,40 ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς, σύμφωνα με την αγορά πάντα, ότι η διαφορά είναι… χαώδης.

Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ανοικτά πλέον ότι η αύξση κεφαλαίου στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα υπάρχει… απόσταση από το 1,54 ευρώ. Εκείνο που θα γίνει είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank να ξεκινήσει με… ερμηνευτικές διατάξεις που θα εκδίδονται από μέρα σε μέρα ή τέλος πάντων όποτε χρήζει επεξηγήσεως η κατάσταση προς διευκρίνιση και ενημέφρωση των υποψήφιων επενδυτών.

Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι ότι οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων, θα βρεθούν με μετοχές, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ, θα κατέλθει του υπάρχοντο πλειοψηφικού ποσοστού, κυμαινόμενο πλέον στα επίπεδα του 35%.

Από την άλλη, αυτό που οφείλει να κρατήσει κανείς είναι ότι παρά τη γραφειοκρατία, τα ξένα funds που επιθυμούν να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank διατηρούν το ενδιαφέρον τους.

Για παράδειγμα αποδεικνύεται ότι η Fairfax, για παράδειγμα, ποντάρει στην ανάκαμψη της οικονομίας και επιδιώκει να πιάσει τους καίριους εκείνους τομείς που θα αποτελέσουν τον μοχλό της ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό λοιπόν, το fund τυου Καναδο/ινδού κ. Πρεμ Γάτσα, έχει τοποθετηθεί με ποσοστό περί το 10% στον όμιλο Μυτιληναίου (από το χώρο της ενέργειας), ελέγχει την Eurobank Properties (real estate) και επιδιώκει να μπει στον χρηματο/οικονομικό κλάδο, μέσω της συμμετοχής του στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Επιπρόσθετα, την ερχόμενη Παρασκευή πραγματοποιούνται την ίδια ώρα, δηλαδή στις 10 το πρωί οι αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha για την άντληση ποσού 3 δις. Ευρώ συνολικά, με την αύξηση κεφαλαίου της Alpha να έχει τον χαρακτηρισμό της «εγγυημένης» (σ.σ. από τους αναδόχους).

Σύμφωνα με την αγορά, η αύξηση της Alpha Bank, ύψους 1,2 δις. Ευρώ, η οποία αποσκοπεί στο να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη (750 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα να καλύψουν κεφαλαιακές ανάγκες έχει ήδη καλυφθεί. Για δε την περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα ανοίξει βιβλίο προσφορών, κάτι που κατά τις πληροφορίες μπορεί να ξεκινήσει, ενόσω πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων στο ξενοδοχείο… Τιτάνια! Και στην περίπτωση της Πειραιώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανάδοχοι έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους ενώ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τα τετ α τετ του κ. Ά. Θωμόπουλου σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, όπου είδε το περασμένο δεκαήμερο εκπροσώπους από τουλάχιστον 100 fund.