Πυρετός επικρατούσε αργά το βράδυ της Τρίτης στα επιτελεία της Εθνικής, της Eurobank, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, μετά τα ευχάριστα νέα από την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου για τους ξένους επενδυτές που πραγματοποίησαν η Πειραιώς και η Alpha. 

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο στο «Μ» να κατατεθεί ακόμα και την Τετάρτη το περίφημο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το momentum, θα μπορούσε να βγει στις αγορές ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες, δηλαδή πριν από το τέλος του μήνα!  Σκέψεις για αύξηση κεφαλαίου κάνει και η Εθνική, κάτι που πρώτο αποκάλυψε το «M»  και υποστηρίζει η Citigroup.

Πληροφορίες που προέρχονται από τις διοικήσεις των τραπεζών, υπάρχει ενημέρωση ότι η κατάθεση του… πολυπόθητου νομοσχεδίου για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικά της Eurobank, πρόκειται να γίνει την Τετάρτη. Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίζεται ότι τον τελευταίο λόγο για την τιμή που θα καθοριστεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα τον έχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Με την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης στο 1,54 ευρώ και την τιμή στο ταμπλό στα όρια των 0,40 ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς, σύμφωνα με την αγορά πάντα, ότι η διαφορά είναι… χαώδης. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ανοικτά πλέον ότι η αύξση κεφαλαίου στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα υπάρχει… απόσταση από το 1,54 ευρώ.

Εκείνο που θα γίνει είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank να ξεκινήσει με… ερμηνευτικές διατάξεις που θα εκδίδονται από μέρα σε μέρα ή τέλος πάντων όποτε χρήζει επεξηγήσεως η κατάσταση προς διευκρίνιση και ενημέφρωση των υποψήφιων επενδυτών.

Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι ότι οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων, θα βρεθούν με μετοχές, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ, θα κατέλθει του υπάρχοντο πλειοψηφικού ποσοστού, κυμαινόμενο πλέον στα επίπεδα του 35%. Από την άλλη, αυτό που οφείλει να κρατήσει κανείς είναι ότι παρά τη γραφειοκρατία, τα ξένα funds που επιθυμούν να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank διατηρούν το ενδιαφέρον τους.

Για παράδειγμα αποδεικνύεται ότι η Fairfax, για παράδειγμα, ποντάρει στην ανάκαμψη της οικονομίας και επιδιώκει να πιάσει τους καίριους εκείνους τομείς που θα αποτελέσουν τον μοχλό της ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό λοιπόν, το fund τυου Καναδο/ινδού κ. Πρεμ Γάτσα, έχει τοποθετηθεί με ποσοστό περί το 10% στον όμιλο Μυτιληναίου (από το χώρο της ενέργειας), ελέγχει την Eurobank Properties (real estate) και επιδιώκει να μπει στον χρηματο/οικονομικό κλάδο, μέσω της συμμετοχής του στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Εθνική

Δεν εγκαταλείπει η Εθνική Τράπεζα την εναλλακτική της αύξησης κεφαλαίου. Καλά ενημερωμένες πηγές από τον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι εξετάζεται και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά όχι τώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το timing για το εγχείρημα αυτό αναμένεται να είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, καθώς τότε θα έχουν φανεί τα πρώτα ισχυρά και συνάμα μετρήσιμα δείγματα επιστροφής της χώρας στην ανάκαμψη, βελτίωση των περιθωρίων δανεισμού, αφού η χώρα θα έχει βγει ήδη στις αγορές και το κλίμα εμπιστοσύνης θα έχει βελτιωθεί  περαιτέρω και η αγορά θα έχει «ηρεμίσει’ από τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν δρομολογήσει ήδη οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

Γενικότερα, οι επενδυτικές συνθήκες την περίοδο αυτή αναμένεται να είναι οι κατάλληλες με απρόβλεπτο μόνο παράγοντα την εκλογολογία με αφορμή την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του κ. Κ. Παπούλια λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Προς το παρόν, η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών. Όπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας εξετάζονται σειρά εναλλακτικών επιλογών μεταξύ αυτών η έκδοση ομολόγου, η πώληση θυγατρικών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Οι επιτελείς του ομίλου συζητούν με συμβούλους τη διάθεση σε επενδυτές ομολογιακής έκδοσης η οποία θα καλύψει σημαντικό τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ακριβές μείγμα των ενεργειών και δράσεων που θα επιλεγούν θα καθοριστούν από το χρονικό περιθώριο που θα έχει η διοίκηση της τράπεζας για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες. Αν το περιθώριο είναι περιορισμένο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην ομολογιακή έκδοση.

Αν όμως το χρονικό περιθώριο είναι μεγαλύτερο, τότε η διοίκηση μπορεί να επικεντρωθεί στην πώληση συμμετοχών. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πώληση ποσοστού της Finansbank, του Αστέρα Βουλιαγμένης, αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.ά.

Facebook Comments