Εκτεταμένο το πρόβλημα της μαύρης εργασίας

Deutsche Welle

Εκτεταμένο το πρόβλημα της μαύρης εργασίας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Εξαιτίας της κρίσης μάλιστα, η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε στο τέλος του 2013, ένας στους δύο Έλληνες που συμμετείχαν, γνωρίζει άτομα που εργάζονται αδήλωτοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι ένας στους τρεις.

Τρεις στους δέκα Έλληνες αγόρασαν τους τελευταίους 12 μήνες προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονταν από αδήλωτη εργασία, τη στιγμή που στο σύνολο της ΕΕ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν ένας στους δέκα.

Οι τομείς που ευδοκιμεί η αδήλωτη εργασίας στην Ελλάδα είναι οι επισκευές σε σπίτια, οι υπηρεσίες υγείας, οι επισκευές αυτοκινήτων η αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών. Κατα μέσο όρο το 25% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ξόδεψε τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι 200 ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούσαν προϊόν αδήλωτης εργασίας, το 17% ξόδεψε από 200 μέχρι 500 ευρώ και ο 19% πάνω από 500 ευρώ.

Κριτήριο η χαμηλότερο τιμή

Στην ερώτηση γιατί αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από «μαύρη εργασία», οι Έλληνες σε ποσοστό 74% των Ελλήνων επικαλέστηκαν τη χαμηλότερη τιμή.

Σε άλλη ερώτηση για τους λόγους που ευδοκιμεί η αδήλωτη εργασία, το 44% των Ελλήνων επικαλέστηκε την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, το 33% τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το 19% το χαμηλότερο κόστος και το 15% την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την απασχόληση Λάσλο Άντορ, η αδήλωτη εργασία όχι μόνο εκθέτει τους εργαζομένους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και μειώνει τις αποδοχές τους, αλλά στερεί τα κράτη από έσοδα και υπονομεύει τα συστήματά κοινωνικής προστασίας.

Ο επίτροπος κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές για να αποθαρρύνουν την αδήλωτη εργασία, ή να ενθαρρύνουν τη μετατροπή της σε κανονική απασχόληση, ενώ προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα η Κομισιόν θα προτείνει τη λειτουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας, η οποία θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των επιθεωρήσεων εργασίας και των φορέων επιβολής της νομοθεσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.