Το Ιράν «κρυφό ατού» της Μόσχας στην κόντρα με τη Δύση

Euro2day

Το Ιράν «κρυφό ατού» της Μόσχας στην κόντρα με τη Δύση , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Καθώς η Ρωσία προχωρούσε στην προσάρτηση της Κριμαίας και οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις για να τιμωρήσουν την Μόσχα, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δούλευαν την περασμένη εβδομάδα δίπλα – δίπλα στην Βιέννη, σαν να μην τους ακουμπούσε το εκτυλισσόμενο δράμα του νέου ψυχρού πολέμου.

Σχολιάζοντας τον γύρο διεθνών συνομιλιών με το Ιράν για την αποκλιμάκωση των πυρηνικών φιλοδοξιών του, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση που οι Ρώσοι συνάδελφοί τους λειτούργησαν εποικοδομητικά.

Η Μόσχα, είπε κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, δεν έχει συμφέρον να εξασφαλίσει το Ιράν πυρηνική βόμβα ή να κλιμακωθούν οι εντάσεις στον αραβικό κόλπο. Η Μόσχα συμμετέχει στις συνομιλίες για το Ιράν για το δικό της συμφέρον, τόνισε, όχι για το αμερικανικό.

Ωστόσο, θα ήταν ευσεβής πόθος να υποθέσουμε ότι, αν η κρίση για την Ουκρανία συνεχίσει να επιδεινώνεται, δεν θα επηρεάσει την ρωσική πολιτική στην Μέση Ανατολή και το Ιράν, ειδικά καθώς εκεί ακριβώς θα «πονέσουν» περισσότερο οι ΗΠΑ.

Με κίνητρο τον άκρατο εθνικισμό και βαθιά αίσθηση της ιστορικής αδικίας, την οποία επιρρίπτει στην δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ξεσπαθώνει, χωρίς να δίνει μεγάλη σημασία στις επιπτώσεις. Αν στριμωχτεί, θα μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μοχλούς για να αντεπιτεθεί στις δυτικές κυρώσεις.

«Αν το δούμε λογικά, δεν υπάρχει λόγος να θέλουν οι Ρώσοι να υπονομεύσουν τις πυρηνικές συνομιλίες με κάποιο τρόπο αλλά... σε αυτό το σημείο δεν μπορείς να υπολογίζεις ότι ο Putin κάθεται και υπολογίζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», σχολιάζει ο Robert Einhorn, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης στο Ιράν.

Παρά την «καλή» ρωσική συμπεριφορά στην Βιέννη, οι εκπρόσωποι της Μόσχας αποχώρησαν με μια προειδοποιητική βολή, με έναν ανώτατο αξιωματούχο να δηλώνει ότι η Ρωσία ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές συνομιλίες «ως διαπραγματευτικό χαρτί στο παιχνίδι».

Ο Fyodor Lukyanov, ειδικός εξωτερικής πολιτικής στην Μόσχα, δηλώνει ότι περιμένει σύσφιξη των ρωσικών σχέσεων με το Ιράν και πιο ουσιαστική παροχή όπλων στην Συρία, όπου η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Assad. «Η Ρωσία δεν βλέπει κανέναν λόγο να ελαφρύνει τα προβλήματα των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή», σχολιάζει ο κ. Lukyanov.

Σε πιο βαθμό όμως θα μπορούσε η Ρωσία να ζημιώσει τα δυτικά συμφέροντα; Θα ήταν μάταιο να αποσυρθεί από τις πυρηνικές συνομιλίες στο Ιράν. Αλλά η Μόσχα θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της δύσης και να δώσει θάρρος στο Ιράν.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι δυνατότητες για νέες πωλήσεις ρωσικών όπλων, ειδικά η συμφωνία για τα πυραυλικά συστήματα S-300, που ακυρώθηκε το 2010 υπό αμερικανική πίεση.

«Αυτό είναι το ένα χαρτί που έχουν οι Ρώσοι», ισχυρίζεται ο Cliff Kupchan, αναλυτής στο Eurasia Group. «Οι S-300 μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι, μειώνοντας την δυνατότητα του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν».

Επίσης προβληματικό, αλλά λιγότερο σημαντικό, είναι οι πιθανές ρωσικές κινήσεις υπονόμευσης του καθεστώτος κυρώσεων, το οποίο συνέβαλε εξ αρχής στην απόφαση της Τεχεράνης να μπει σε διαπραγματεύσεις.

Η Μόσχα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτρέψει στις τράπεζες να ξαναρχίσουν τις συναλλαγές με επιχειρήσεις στην Τεχεράνη ή να «ξεπαγώσει» εμπορικές συνομιλίες στις οποίες αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

Εδώ και μήνες φημολογείται μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει στο Ιράν να πουλήσει το πετρέλαιό του στην Ρωσία, σε αντάλλαγμα για αγαθά και εξοπλισμό.

Αν και ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι θα ήταν αποτελεσματική μια τέτοια στρατηγική –και ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν έχει δηλώσει σκεπτικισμό για πετρελαϊκή συμφωνία- ο Mark Fitzpatrick, αναλυτής του International Institute for Strategic Studies στο Λονδίνο, σχολιάζει ότι αν λυθεί το πετρελαϊκό εμπάργκο, θα ενθαρρυνθεί η Κίνα και άλλοι να αγνοήσουν τις κυρώσεις, και θα αποκτήσει κίνητρα το Ιράν για σκληρή γραμμή στις συνομιλίες.

Αυτό το πεδίο νέων πιθανοτήτων είναι κάτι που μελετά πολύ η Τεχεράνη, η οποία επί μακρόν ευνοεί την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» στις ξένες δυνάμεις.

Ιρανοί αξιωματούχοι, πάντως, εμφανίζονται επίσης ανήσυχοι για τις εντάσεις μεταξύ ανατολής και δύσης. Εχουν κρατήσει επιφυλακτική στάση στις αντιδράσεις τους για την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, με ορισμένους σχολιαστές να εκφράζουν την ελπίδα ότι η ευρωπαϊκή ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, δημιουργεί ευκαιρία για τον καταπονημένο ενεργειακό κλάδο του Ιράν.

Παρά τα βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα των στενότερων σχέσεων με την Ρωσία, ο στόχος του Ιράν με την επίλυση της πυρηνικής διαμάχης, είναι να διορθώσει την οικονομία του με τις πιστώσεις, τις επενδύσεις και την τεχνολογία της δύσης –όχι να δεθεί με μια ρωσική οικονομία που τρεκλίζει υπό το βάρος των δικών της κυρώσεων.