Πάνω από τον μισό τζίρο στην αγορά, ύψους 206,1 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν οι μετοχές της Alpha, της Πειραιώς και της Εθνικής. Το καλό κλίμα στην αγορά ήρθαν να επιβεβαιώσουν η συμμετοχή, το ενδιαφέρον και η διοχέτευση κεφαλαίων στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδόν σε ένα απόγευμα υπερκαλύφθηκαν για τις Alpha και την Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, η Εθνική συμμετέχει σε roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου τα μηνύματα που έρχονται είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά για ένα αναλόγου μεγέθους  εγχείρημα εκ μέρους της ΕΤΕ, η διοίκηση της οποίας προς το παρόν διαψεύδει τις όποιες αναφορές.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στην αγορά αλλάζει, αφού η αγορά βλέπει μπροστά της την έλευση κεφαλαίων, ελπίζοντας η ρευστότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια να διαχυθεί και στις υπόλοιπες μετοχές και στους υπόλοιπους κλάδους.  Κέρδη 4,29% για την μετοχή της Alpha, που έκλεισε στα 0,73 ευρώ, διακινώντας 82,8 εκατ. τεμάχια, αξίας 60,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες για την Πειραιώς, κυρίως λόγω discount της αύξησης κεφαλαίου με την τιμή του 1,70 που ορίστηκε για τις νέες μετοχές, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 5,94%, στο 1,90 ευρώ. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 25,6 εκατ. τεμάχια, αξίας 48,4 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές, κυρίως οι Έλληνες βγήκαν πωλητές σήμερα για να εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών που θα ανοίξει γι’ αυτούς τις επόμενες μέρες, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Κέρδη 2,34% για την Εθνική, στα 3,93 ευρώ, με όγκο 923 χιλιάδων τεμαχίων.  Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,77 ευρώ (+12,74%) με συναλλαγές 10916103 τεμ., αυτό της Πειραιώς στα 0,9780 ευρώ (+9,15%) με όγκο 14947552 τεμ. και της Εθνικής στα 1,22 ευρώ (+2,52%) ενώ διακίνησε 2549769 τεμ. Ο τίτλος της Alpha Bank σημείωσε σήμερα τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών του τελευταίου τετραμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/11/2013, όταν και είχαν λάβει χώρα οι αναδιαρθρώσεις στον δείκτη MSCI.   

Γενικότερα, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς από τα 206 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος, πραγματοποίησαν τα 112 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να προστεθούν άλλα 22 εκατ. ευρώ που ήταν πακέτα και περίπου 12 εκατ. ευρώ που έγιναν μόνο στον ΟΤΕ, που σημαίνει ότι τουλάχιστον το 75% του συνολικού τζίρου έγινε από συγκεκριμένες, λίγες μετοχές.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, «Η αδυναμία πιστοποίησης της διάσπασης των 1360 μονάδων για πάνω από τρεις θετικές συνεδριάσεις έχει προκαλέσει στο Γενικό Δείκτη ένα καθοδικό retracement προς τη κρίσιμη περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης των 1320 με 1325 μονάδων.

Επίπεδο, όπου, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Δυναμική Χρηματιστηριακή, εάν διερραγεί καθοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει το δρόμο κατάβασης προς τις διαδοχικές στηρίξεις των 1305, 1280 και 1265 μονάδων.

Χαρακτηριστική είναι εδώ και μέρες η αίσθηση κόπωσης της αγοράς με τα καλά νέα να καίγονται γρήγορα και πέριξ των 1350 με 1380 μονάδων, ενώ υπάρχει διάχυτη και μια μερική προεξόφληση σε επερχόμενες αναβαθμίσεις  οίκων αξιολόγησης μιας και έχουν προβληθεί ιδιαιτέρως από τον επενδυτικό τύπο.

Όσο δε παραμένει ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 1360 μονάδων δίχως το κατάλληλο καταλύτη επιτυχημένης ανοδικής διαπέρασης του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων τόσο η αναμονή από τους επενδυτές  θα βαραίνει τα χέρια τους, καθώς ο χρόνος αρχίζει κα μετράει αντίστροφα προς τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδιαίτερο  ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αρκετά εβδομαδιαία διαγράμματα δεικτοβαρών τίτλων, όπου εμφανίζουν αρνητικές καθοδικές αποκλίσεις σε σχέση με τις ανάλογες διαδοχικές ανοδικές τοπικές κορυφές. Τεχνικό γεγονός, όπου εάν δεν αναιρεθεί  μας προϊδεάζει για ένα πιθανό επερχόμενο κατέβασμα χαμηλότερα των 1280 μονάδων.

Πάνω στα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 428 με 424 μονάδων λαμβάνει τιμές ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 δοκιμάζοντας την ανοδική συνοχή του καναλιού, που διέπει το δείκτη από τα τέλη Ιανουαρίου. Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του καναλιού, στις 424 μονάδες, θα δημιουργήσει συνθήκες καθοδικής κίνησης προς τη ζώνη στήριξης των 415 με 410 μονάδων.

Η διακράτηση του σχηματιζόμενου καναλιού θα πρέπει να γίνει με ανοδική ανάταση προς τις 440 μονάδες και όχι με την υπάρχουσα πλάγια αδύναμη κίνηση, καθώς θα εγείρει περαιτέρω τεχνικές συζητήσεις αδυναμίας προσθέτοντας πόντους στην  εκδήλωση μιας  έντονης  πτωτικής κίνησης προς τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 414 μονάδες περίπου. Έντονη είναι πάντως και εδώ η βούληση κατοχύρωσης κερδών με τη «περίεργη» στροφή  κάποιων  μεγάλων αμερικανικών τραπεζών (BofA , Citi)  ως προς τα περιθώρια περαιτέρω βραχυχρόνιας ανοδικής πορείας να δημιουργεί επενδυτικό alert σε επιλεγμένους υπεραγορασμένους τίτλους».

Κατά τα άλλα, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο Τιτάνας με άνοδο 4,35%, στα 26,15 ευρώ, Ιντραλότ 2,22%, στα 2,30 ευρώ λόγω θετικών αποτελεσμάτων και προοπτικών, πάνω από τα 2 ευρώ επέστρεψαν τα ΣΩΛΚ. Αμετάβλητη στα 7 ευρώ η μετοχή της Μυτιληναίος και στα 13,69 η μετοχή της ΜΕΤΚΑ σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά έτους. Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε αύξηση 35% των EBITDA και δραστική μείωση δανεισμού.  a

Facebook Comments