Με τη μεγαλύτερη πτώση χρηματιστηριακής αξίας που έχει σημειωθεί ποτέ βρίσκεται αντιμέτωπη η κρατική ενεργειακή της Κίνας, PetroChina, καθώς έχει χάσει 800 δισ. δολ. στα 10 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκτίναξη της μετοχής της στα ύψη κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής της.

Η ιλιγγιώδης πτώση από το 1 τρισ. δολ. στα 200 δισ. δολ. είναι η συνισταμένη ετερόκλητων παραγόντων: πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 44%, κρίση των κινεζικών χρηματιστηρίων προ διετίας και αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου από το Πεκίνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός θα εξακολουθήσει να χάνει από την αξία του.

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, όταν η PetroChina εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης το 2007, οι «φούσκες» του πετρελαίου και των κινεζικών χρηματιστηρίων ήταν στην κορύφωσή τους και ετοιμάζονταν να εκραγούν με θόρυβο, ενώ η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν προ των πυλών.

Η πτώση της μετοχής της κατά 82% δεν φαίνεται τόσο παράξενη, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο δείκτης ενεργειακών εταιρειών της Κίνας CSI 300 έχει σημειώσει πτώση 73% τα τελευταία 10 χρόνια. Εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Πεκίνου να εγκαταλείψει το αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, αλλά και η εκστρατεία του να πατάξει το είδος της κερδοσκοπίας που οδήγησε τη μετοχή της PetroChina να εξελιχθεί στην πρώτη εταιρεία του κόσμου με χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολ.

Facebook Comments