Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία χθες βράδυ, σε μια ψηφοφορία που η ίδια συνέδεσε με την έγκριση του νομοσχεδίου για την μείωση των αρμοδιοτήτων των επαρχιακών συμβουλίων, στο πλαίσιο των προτάσεών της για την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Τα επαρχιακά συμβούλια έχουν χαρακτηριστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια μια σπάταλη και περιττή δομή από πολιτικούς παρατηρητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα καθήκοντά τους θα μπορούσαν κάλλιστα να μοιραστούν στα δημοτικά συμβούλια και στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Όμως οι υποσχέσεις αλλεπάλληλων κυβερνήσεων της Ιταλίας ότι τα 110 επαρχιακά συμβούλια θα καταργηθούν, αν και θεωρητικά είχαν εξασφαλισμένη υποστήριξη από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, ουδέποτε υλοποιήθηκαν, εξαιτίας της αντίστασης που προβάλλουν κόμματα τα οποία εκμεταλλεύονται τα συμβούλια αυτά για να ασκούν επιρροή.

Ο Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα υποσχόμενος να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργίας του δαιδαλώδους ιταλικού κρατικού μηχανισμού, πήρε μια γεύση της αντίστασης που θα συναντήσει όταν το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των επαρχιακών συμβουλίων απορρίφθηκε προχθές Τρίτη στις ψηφοφορίες σε δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οι ήττες αυτές τον ώθησαν να ζητήσει χθες ψήφο εμπιστοσύνης, καταφεύγοντας σε μια τακτική που χρησιμοποιούν συχνά οι κυβερνήσεις στην Ιταλία για να επισπεύδουν την διαδικασία συζήτησης και έγκρισης νομοθετημάτων. Η τακτική αυτή ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να ηττηθεί και να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ο Ρέντσι πρότεινε να καταργηθεί η άμεση εκλογή των μελών των επαρχιακών συμβουλίων, όχι την πλήρη κατάργηση του θεσμού. Στο μέλλον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα μέλη των συμβουλίων αυτών θα διορίζονται από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.

Η κυβέρνηση συμμαχίας κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς της οποίας ηγείται ο Ρέντσι κέρδισε τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Γερουσία με 160 ψήφους υπέρ και 133 κατά. Το νομοσχέδιο επιστρέφει τώρα στη Βουλή, όπου ο Ρέντσι ελπίζει ότι θα εγκριθεί έγκαιρα ώστε να ακυρωθεί η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών για την ανάδειξη των μελών των επαρχιακών συμβουλίων, την 25η Μαΐου.

Ωστόσο το γεγονός ότι οι 133 γερουσιαστές τάχθηκαν εναντίον της κυβέρνησης στην μυστική ψηφοφορία ερμηνεύεται ήδη ως μια σαφής προειδοποίηση για τον Ρέντσι, ενόψει μάλιστα της συζήτησης επί του πολύ πιο φιλόδοξου σχεδίου του να καταργήσει τη Γερουσία με τη σημερινή της μορφή και λειτουργία.

Ο Ρέντσι διακηρύσσει πως θέλει να μετατρέψει τη Γερουσία σε ένα σώμα το οποίο θα εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση, τα μέλη του οποίου δεν θα εκλέγονται άμεσα. Με τη νέα του σύνθεση, το σώμα αυτό δεν θα νομοθετεί. Ο Ρέντσι έχει πει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική εάν δεν καταφέρει να επιτύχει την εφαρμογή αυτού του σχεδίου του μέσα σε έναν χρόνο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας διατείνεται εξάλλου ότι το νομοσχέδιο για τα επαρχιακά συμβούλια θα μειώσει τον αριθμό των αιρετών τοπικών πολιτικών κατά 3.000 και θα σημάνει την εξοικονόμηση ενός ποσού ύψους 800 εκατ. ευρώ για το δημόσιο. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο αυτό «έναν τρόπο για να αποκατασταθεί η ελπίδα και η εμπιστοσύνη των Ιταλών» στην πολιτική.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάθε άλλο παρά συμφωνεί. Ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Βουλή, αποκάλεσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μια μεγάλη απάτη» με στόχο την ενίσχυση του ελέγχου της κεντροαριστεράς στην αυτοδιοίκηση — αφού παραδοσιακά το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα καταγράφει καλά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές.

Ο Ρομπέρτο Μαρόνι, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και εξέχον στέλεχος του αυτονομιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι θα καταλήξει να αυξήσει τα κόστη για το κράτος, αντί να τα μειώσει.

Πολλοί επικριτές της πρότασης επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν εγκριθεί κι εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει παρά ελάχιστα τις δημόσιες δαπάνες. Έστω κι αν οι ψηφοφόροι δεν καλούνται πλέον να εκλέγουν τα μέλη των επαρχιακών συμβουλίων, οι εταιρείες και οι υπηρεσίες που συνδέονται με αυτά, όπως και οι λειτουργίες τους θα συνεχίσουν να υφίστανται κι απλώς η ευθύνη θα μεταβιβαστεί στους δημάρχους, εξηγούν.

Facebook Comments