Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι «τρομακτικά επίπονο» να επιτευχθεί η συνεργασία όλων των χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Είναι εύκολο να διατυπώνονται απαιτήσεις, αλλά είναι τρομακτικά επίπονη η εφαρμογή τους σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, μία ημέρα μετά την δημοσίευση των αποκαλύψεων για τους κατόχους off-shore λογαριασμών.

Μεγάλης έκτασης δημοσιογραφική έρευνα επέτρεψε τη δημοσίευση από χθες των ονομάτων προσώπων που συνδέονται με off-shore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, πρόσωπο του περιβάλλοντος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

«Χαίρομαι με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών, διότι θα αυξήσουν την πίεση» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αλλά «βλέπετε μέχρι ποιο σημείο είναι δύσκολο, ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε προσθέτοντας ότι μόνο η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων χωρών μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα.

Ακόμη και αν η Γερμανία αποφάσιζε να τηρήσει αυστηρότερη στάση με τους φοροφυγάδες, «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα αδικήματα παρά μόνο εάν λάβουμε ενημέρωση… εξαρτόμεθα από τη συνεργασία των άλλων, κυρίως των τραπεζών, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ έκανε χθες παρόμοιες δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή. «Οι πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο δεν χρησιμεύουν σε τίποτε, η απάτη συνεχίζεται αλλού».

Facebook Comments