Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «αποδέχεται» τα τεστ αντοχής των τραπεζών που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, όπως δήλωσε την Πέμπτη, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.

«Αποδεχόμαστε (we endorse) τα τεστ αντοχής που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω», σχολίασε λιτά ο κ. Μάρεϊ, λίγες μέρες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, κατά την οποία το ΔΝΤ προέβαλε μεγαλύτερες εκτιμήσεις σε σχέση με την ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Αναφερόμενος στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων για την Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ τόνισε πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και τρόικας θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο έχει «στόχο» να συνεδριάσει εντός του Μαΐου.

Ερωτηθείς από την «Καθημερινή» αν αυτό σημαίνει αποδέσμευση των χρημάτων πριν τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν απάντησε δεσμευτικά, ωστόσο σημείωσε πως όταν το Εκτελεστικό Συμβούλιο εγκρίνει μία συμφωνία συνήθως οι εκταμιεύσεις είναι «άμεσες».

Πρόσθεσε πως, λόγω της πολύμηνης διάρκειας της τελευταίας αξιολόγησης, η δόση που θα διατεθεί για τη χώρα μας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη από το κανονικό.

Ερωτηθείς για το εάν η συμφωνία Αθήνας-τριμερούς δείχνει πως το ΔΝΤ έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την Ευρώπη για χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος κατά τους επόμενους 12 μήνες, ο κ. Μάρεϊ απάντησε πως αν δεν υπήρχε χρηματοδοτική βεβαιότητα το «πρόγραμμα δεν θα προχωρούσε».

Δεν αποσαφήνισε ωστόσο αν αυτό περιλαμβάνει κάποιο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Facebook Comments