Η οξύτητα της όρασής μας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι μπορούμε να προλάβουμε τα προβλήματα στα μάτια εάν υιοθετήσουμε μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια.

Ερευνητές από την Ατλάντα των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η γυμναστική συμβάλλει στην υγεία των ματιών μας και καθυστερεί την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ωφέλιμων ουσιών που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες στο αίμα και τον εγκέφαλο. Αυτές οι ουσίες και ιδιαίτερα ο νευροτροφικός παράγοντας B.D.N.F. είναι γνωστό πως διατηρούν υγιείς τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος όμως δεν είναι το μόνο όργανο του σώματος που διαθέτει νευρώνες. Το ίδιο ισχύει και για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Έπειτα από μια σειρά δοκιμών σε ποντίκια, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι μία ώρα ήπιας κινητοποίησης την ημέρα έχει εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία των ματιών. Αντίθετα, η ακινησία φάνηκε να οδηγεί σε ταχύτερη εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience.

Facebook Comments