Παραίτηση Χαρακόπουλου με βολές κατά Χατζηδάκη

MarketNews

Παραίτηση Χαρακόπουλου με βολές κατά Χατζηδάκη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Κυβερνητική κρίση λόγω της ρύθμισης για το γάλα σημειώνεται στο "παρά πέντε" της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου... Την παραίτηση που είχε υποβάλει στον πρωθυπουργό από αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιτίας της επίμαχης ρύθμισης γνωστοποίησε το Σάββατο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υποβάλει ήδη από τις 18 Μαρτίου την παραίτησή του στον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο τηρούσε στάση αναμονής ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο η πολιτική του ηθική δεν του επιτρέπει να θέσει σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας, διευκρινίζει ότι θα επιψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χαρακόπουλος στρέφει τα πυρά του κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, δηλώνοντας ότι υπαναχώρησε από συμφωνία που θα επέτρεπε την εκτόνωση του αδιεξόδου.

"Μετά την υπαναχώρηση του υπουργού Ανάπτυξης είμαι αναγκασμένος να εμμείνω στην αρχική μου απόφαση (...) Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, όπως άλλωστε είπα και στον πρωθυπουργό, ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας. Εύχομαι να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος…" τονίζει.

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάλα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής αν δεν υιοθετηθούν οι θέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία στιγμή έβαλε την υπογραφή του την Παρασκευή το βράδυ για να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή. Ο κ. Κασσής δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega ότι «εάν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις του κ. Τσαυτάρη σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, εγώ θα το καταψηφίσω».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη ρύθμιση για το γάλα στο ν/σ άφησε όμως και ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, o οποίος δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει αισθητή μείωση τιμών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαυτάρης υποστήριζε μέχρι αργά την Παρασκευή το βράδυ ότι τη χρονική διάρκεια παστερίωσης πρέπει να την καθορίζει επιστημονική επιτροπή και όχι οι γαλακτοβιομηχανίες όπως υποστηρίζει ο Κωστή Χατζηδάκης.

Η δήλωση Χαρακόπουλου:

«Από την πρώτη στιγμή που ηγέρθη, το φθινόπωρο του 2012, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», διατύπωσα δημοσίως τις σοβαρές αντιρρήσεις μου.

Το αυτό έπραξα και όταν το ίδιο ζήτημα, έπειτα από σιωπή ενός έτους, προέκυψε πλέον ως πρόταση του ΟΟΣΑ, σε έκθεση που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με στέρεα επιχειρήματα αποδείξαμε ότι η πρόταση θα είναι αρνητική για την ελληνική κτηνοτροφία και με αμφίβολα οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή. Απαντήσεις πειστικές δεν πήραμε.

Αντ’ αυτού, η εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ και ο χρόνος διάρκειας του φρέσκου γάλακτος εμφανίστηκαν ξαφνικά ως προαπαιτούμενο εκ μέρους της Τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης!

Και στη συνέχεια, σε μια διαδικασία κατά την οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε ενημερωθήκαμε, πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ για εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που όλες, όμως, ως αποτέλεσμα θα είχαν τη διευκόλυνση αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Εις βάρος, εννοείται, της εγχώριας παραγωγής. Κι αυτό, δυστυχώς, ισχύει και για την τελική «πρόταση Καχριμάνη» που συμφωνήθηκε με την τρόικα, όπως με πληροφόρησε ο πρωθυπουργός.

Καθώς, λοιπόν, η διαφωνία μου για την προτεινόμενη ρύθμιση στο γάλα συνέχιζε να υφίσταται, θεώρησα ότι δεν ήταν έντιμο εκ μέρους μου να παραμείνω στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

1. Για το λόγο αυτό, ήδη από την Τρίτη 18 Μαρτίου, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος μου ζήτησε να μην τη δημοσιοποιήσω πριν τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι το οποίο και σεβάστηκα.

2. Ενόσω ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με πληροφόρησε ότι η τελική συμφωνία δεν είχε ακόμη καθαρογραφεί και επιδεχόταν αλλαγών. Ταυτόχρονα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δημοσίως, έκανε λόγο για βελτιώσεις προκειμένου να μην καταστραφεί η κτηνοτροφία. Ενόψει των επικείμενων αλλαγών δήλωσα ότι θα τοποθετηθώ αφού κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

3. Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων κατέθεσαν συγκεκριμένη συμβιβαστική πρόταση, η οποία θεώρησα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την άρση του αδιεξόδου. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.

4. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στη σύσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης με βουλευτές της ΝΔ ζήτησα τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι να οριστεί, από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιστημονική Επιτροπή που θα ορίσει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ανάλογη πρόταση, άλλωστε, είχε προτείνει και ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε την υιοθέτηση της πρότασης επικαλούμενος την Τρόικα και ανακοίνωσε, ενώπιον 30 βουλευτών, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Μετά από αυτή την ουσιαστική διόρθωση, εξερχόμενος της σύσκεψης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών, δήλωσα ότι «απετράπησαν τα χειρότερα».

6. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, η προηγούμενη διατύπωση αντικαταστάθηκε με την άνευ ουσίας φράση «και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».

Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργού Ανάπτυξης είμαι αναγκασμένος να εμμείνω στην αρχική μου απόφαση και να δημοσιοποιήσω την παραίτησή μου από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω «την οδόν την στενήν». Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, όπως άλλωστε είπα και στον πρωθυπουργό, ότι εφόσον η διάταξη για το γάλα δεν είναι ξεχωριστό άρθρο -που θα ήταν και το ορθό- η πολιτική μου ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.

Εύχομαι να αποδειχθεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος…

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα που μου έδωσε να εργαστώ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, κάτι που ασφαλώς, θα συνεχίσω να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις».