«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπινίλι Γιλντιρίμ την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αρχίσουν ξανά να χορηγούν βίζα σε Τούρκους πολίτες αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να εκδώσει τον κληρικό που η Άγκυρα θεωρεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους στην Τουρκία.

«Η επανέναρξη της χορήγησης βίζα σε Τούρκους πολίτες, σε περιορισμένη κλίμακα, μπορεί να θεωρηθεί ως μια θετική εξέλιξη», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους λίγο προτού φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα επανεκκινήσουν την παροχή εκδόσεων θεωρήσεων εισόδου σε περιορισμένη κλίμακα στην Τουρκία, αφού πρώτα λάβουν τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ντόπιων υπαλλήλων τους.

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα ανταποδώσει την κίνηση, χαλαρώνοντας και αυτή με τη σειρά της την απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου που είχε επιβάλει τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο Γιλντιρίμ επανέλαβε τη στάση της Τουρκίας ότι δεν είχε προσφέρει διαβεβαιώσεις στην Ουάσινγκτον.

«Και οι δύο χώρες είναι κράτη δικαίου και όλες οι διαδικασίες διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την προσφορά διαβεβαιώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το αντίστροφο θα παραβίαζαν τις αρχές των νόμων του κράτους», ανέφερε.

Η Τουρκία έχει εξαγριωθεί από την απροθυμία των ΗΠΑ να παραδώσει τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από το 1999 ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ ως αυτοεξόριστος. Οι υπάλληλοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα δικαστήρια απαιτούν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να διατάξουν την έκδοση του.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι η έκδοσή του θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, όπως και η τύχη ορισμένων Τούρκων πολιτών που συνελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 

Facebook Comments