Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό τοποθετούνται όλο και περισσότερο σε ελληνικές μετοχές, με τις τράπεζες να βρίσκονται πλέον «για τα καλά» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως φανερώνουν τόσο οι κινήσεις όσο και τα λεγόμενά τους.

Όπως προκύπτει από έκθεση που συνέταξε τον Μάρτιο η HSBC Global Capital Financing, με τίτλο «Greece: Hello, Good Buy», η λίστα των ξένων θεσμικών που αγοράζουν ελληνικές μετοχές είναι εντυπωσιακή τόσο σε έκταση, όσο και από πλευράς «εκτοπίσματος» των ονομάτων που περιλαμβάνει. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα, όπως οι CAPFI Delen ΑΜ (Βέλγιο) και GAM International (Μ. Βρετανία), τοποθετούνται μόνο σε μετοχές ελληνικών τραπεζών (Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank).

Πέραν αυτών, η λίστα που παραθέτει η HSBC περιλαμβάνει επίσης τα εξής ονόματα: Teachers Advisors (ΗΠΑ), Norges Bank IM (Νορβηγία), TIAA-CREF IM (ΗΠΑ), Global X (ΗΠΑ), First Trust Advisors (ΗΠΑ), Old Mutual IM (Μ. Βρετανία), Deutsche AM (Γερμανία), Arrowstreet (ΗΠΑ), Credit Suisse (Ελβετία), Storebrand AM (Νορβηγία), Pictet AM (Ελβετία), Wellington (ΗΠΑ), Charles Schwab (ΗΠΑ), Northern Trust (ΗΠΑ), Natixis AM (Γαλλία), Quantex AG (Ελβετία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς δίνει το… «παρών» σε όλα ανεξαιρέτως τα προαναφερθέντα χαρτοφυλάκια.


Την λίστα συμπληρώνουν ονόματα όπως των Soros Fund Management, Paulson & Co., Third Point, Baupost Group, York Capital Management, Fintech, Greenlight, Toscafund, D.E. Shaw & Co. και Och-Ziff Capital Management, ενώ γίνεται λόγος και για ενδιαφέρον από μονάδες private banking ξένων τραπεζών.

Ως προς την γεωγραφική κατανομή των κατόχων μετοχών ελληνικών τραπεζών, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 61%, ακολουθεί η Μ. Βρετανία με ποσοστό 18% και η Νορβηγία με ποσοστό 9%. Σημαντική ποιοτική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι σε ποσοστό 75% οι μετοχές ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε «χέρια» long-only επενδυτών, ενώ το υπόλοιπο 25% μοιράζεται μεταξύ hedge funds (9%) και index trackers (16%).

Τί λένε για τις ελληνικές τράπεζες

Στην ίδια έκθεση, η HSBC παραθέτει δηλώσεις και σχόλια από ξένους επενδυτές (τους οποίους δεν κατονομάζει, αλλά προσδιορίζει βάσει κατηγορίας) σχετικά με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Κάποια από τα σχόλια είναι τουλάχιστον… κολακευτικά.

Ενδεικτικά είναι τα εξής:

«Χάσαμε το ‘τρένο’ του προηγούμενου γύρου των ελληνικών τραπεζικών deals και πλέον ανυπομονούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι για εμάς περιοχή-κλειδί για το που εστιάζουμε».
(Μ. Βρετανία, long-only)

«Η βελτίωση στον κλάδο σε ό,τι αφορά την τάση στα καθαρά έσοδα από τόκους, η βελτίωση στα NPLs, αλλά και οι τεράστιες δυνατότητες ανάκτησης σε πάγια που προηγουμένως η αξία τους είχε απομειωθεί, είναι οι βασικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες και οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να ξεκινήσει κάποιος να επενδύει σε αυτές».
(Ασία, hedge fund)

«Ενδιαφερόμαστε πολύ για την Ελλάδα, τις τράπεζες και τα τραπεζικά deals. Πραγματικά πιστεύουμε στο story της ανάκαμψης και είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποκτούμε έκθεση σε αυτό, ειδικά διότι αποτιμάται σε ευρώ».
(ΗΠΑ, long-only)

«Θεωρούμε την μετάβαση από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές ως πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τις τράπεζες. Η πλειονότητα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων θα αισθανθεί πιο άνετα να επενδύσει τώρα, καθώς η Ελλάδα είναι πιο ‘καθιερωμένη’ σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές και τώρα είναι μια καλή στιγμή προκειμένου να μπουν χρήματα».
(Μ. Βρετανία, hedge fund)

«Έμαθα κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης, ότι αγοράζεις τράπεζες μετά την δεύτερη ανακεφαλαιοποίησή τους. Ως εκ τούτου, παρακολουθώ ενεργά πια τις ελληνικές τράπεζες».
(Ασία, long-only).

Facebook Comments