Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία φέρεται να ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, η οποία προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν παρέπεμψε σε «οργισμένους εξτρεμιστές στην Ουκρανία…οι οποίοι ανενόχλητοι από την πολιτική ηγεσία του Κιέβου, επιτίθενται σε πολίτες». Παράλληλα ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται να ζήτησε τη δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού της Κριμαίας»

Την ίδια ώρα και σε συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό Φόκους, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκφράζει την ανησυχία της συμμαχίας για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. «Θεωρούμε τις κινήσεις αυτές ως συγκεκριμένη απειλή προς την Ουκρανία και διακρίνουμε στην ρωσική παρουσία δυναμικό επέμβασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράσμουσεν. Τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ διαψεύδει πάντως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να περάσει τα ουκρανικά σύνορα.

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό Rossija, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι δεν έχουν καμία τύχη οι εκκλήσεις προς την Μόσχα να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία. «Δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την απόφαση της Ρωσίας να ενσωματώσει την Κριμαία και αυτό μας είναι σαφές», παραδέχθηκε ο κ. Λαβρόφ για να προσθέσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των λαού της Κριμαίας τάχθηκε με το δημοψήφισμα υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία. «Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σεβαστό», επισήμανε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Κλίτσκο

Στο μεταξύ, ο Βίταλι Κλίτσκο, πρώην πρωταθλητής του μποξ και εις εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά του τότε προέδρου Γιανούκοβιτς, απέσυρε σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας. Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι θα υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές τον ουκρανό δισεκατομμυριούχο Πέντρο Ποροσένκο.

Όλα παραπέμπουν σε μια αναμέτρηση του Πέντρο Ποροσένκο με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. «Η μοναδική ελπίδα για τη νίκη είναι να δοθεί το χρίσμα των δημοκρατικών δυνάμεων σε έναν υποψήφιο», υπογράμμισε ο Βιτάλι Κλίτσκο, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του Udar.

Facebook Comments