«Οι θεσμοί των τριετιών διατηρούνται. Θα αναλύσω το πώς η μισθοδοσία του Απριλίου, όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνον δεν θα μειωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί» δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, ο κ. Βρούτσης ανάφερε ότι «οι τριετίες δεν θίγονται, ούτε πρόκειται να υπάρξει μείωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα».

“Υπάρχει μια γενναία παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, όπου συνολικά μειώνουμε κατά 5 μονάδες το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις – 4 μονάδες από το εργοδοτικό κόστος και μία μονάδα απ τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιτέλους ευθυγραμμιζόμαστε με το κόστος εργασίας των χωρών της Ε.Ε.! Η αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα είναι μεγάλη, αλλά θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, 10-20 ευρώ το μήνα. Αυτό σηματοδοτεί συμμόρφωση των εργοδοτών στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, γιατί κάνουμε πιο φθηνό το κόστος της εργασίας”.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο κος Μητρόπουλος, αμφισβήτησε τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί της αύξησης του ακατάσχετου στα 1500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις, αναγιγνώσκοντας διάταξη του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί μπορούν να κατάσχουν “τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου (…) κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα”. Η ρύθμιση, όπως εκτίμησε ο κος Μητρόπουλος, αφορά “αγρότες, βιοτέχνες και επιστήμονες” και την θεσπίζει τη δυνατότητα κατάσχεσης των ποσών αυτών “από το πρώτο ευρώ”.

Επίθεση κατά του πολυνομοσχεδίου επεφύλαξε και ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζοντας πως “η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, είναι γραμμένη στα ελληνικά υπουργεία και εξυπηρετεί τα πιο στενά επιχειρηματικά συμφέροντα υπό την σφραγίδα του ΟΟΣΑ”.

Σύμφωνα με τον κο Σταθάκη, “το ισχύον καθεστώς στην Ελλάδα, το οποίο έρχεται να αλλάξει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν είναι ασύμβατο με τα ισχύοντα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.: Το πολυνομοσχέδιο, δίνει τη δυνατότητα να πουληθούν τα warrants (σ.σ. κινητές αξίες του ΤΧΣ) σε τιμή κάτω της ορισμένης – κάτι για το οποίο ο Χοακίν Αλμούνια, έχει προειδοποιήσει πως θα θεωρηθεί ως κρατική επιχορήγηση. Θα πληρώσουμε τα πρόστιμα για να δώσουμε σε μια στενή ομάδα τραπεζιτών να αναλάβει τις τράπεζες όπως θέλει; Αφού έρχονται τα κεφάλαια και αγοράζονται τα warrants πάνω απ την τιμή του ΤΧΣ, ποιος ο λόγος να λέτε πως στο μέλλον μπορεί να πουλήσουμε και πιο κάτω;” αναρωτήθηκε ο κος Σταθάκης, υπολογίζοντας την ενδεχόμενη ζημιά για το Δημόσιο στα 15 δισ. – “μια τεράστια ζημιά για ένα ποταπό και στενό επιχειρηματικό συμφέρον”.

“Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ενθαρρύνει τις εισαγωγές ενάντια στην εγχώρια παραγωγή, σε δυναμικούς κλάδους όπως το γάλα, το τσιμέντο, την άσφαλτο, τα πετρελαιοειδή – συνέχισε ο κος Σταθάκης. Η “ανυποχώρητη κυβέρνηση” έχει ενδώσει στα περισσότερα και δεν ενέδωσε στις προτάσεις να νοθεύουμε το ελληνικό λάδι και να το πουλάμε πιο φθηνά, ή να παράγουμε γιαούρτι και ρυζόγαλο με γάλα σε σκόνη – τρελές ιδέες, μια φιλοσοφία ξένη προς μια χώρα που θέλει να ανασυγκροτήσει την παραγωγή της”.

Λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά, η βουλευτής και υπεύθυνος Τύπου της ΝΔ, Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου, δήλωσε πως μέσω των προβλεπόμενων στο πολυνομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων, “η Ελλάδα θα γίνει η χώρα της εξωστρέφειας και πρωταγωνιστές θα γίνουν κάποιοι νέοι άνθρωποι, που σήμερα μπορεί να είναι άνεργοι και θα κάνουν τα start ups με καινοτομία. Όταν δεχθούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προαπαιτούμενο, τα άλλα θα τα βρούμε στις λεπτομέρειες”.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συμφωνία που αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων με όλες τις κόκκινες γραμμές να έχουν τηρηθεί. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου που δυσαρεστείται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην πολιτική του μιζέρια, όταν μιλάμε για τη μείωση των σπρεντς και τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank – γιατί είναι αλήθεια”.

“Στεκόμαστε σε ένα ξέφωτο: Ή θα πετάξουμε τις θυσίες του λαού στα σκουπίδια και θα ενστερνιστούμε τις πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ, ή θα κοιτάξουμε μπροστά. Εγώ επιλέγω να κοιτάξω μπροστά!” ανέφερε η Αννα Μισέλ-Ασημακοπούλου.
 

Facebook Comments