Με 152 ’ΝAI’ ψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο - Εκτός Κ.Ο ΝΔ ο Ν. Κακλαμάνης

MarketNews

Με 152

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που καθιστά νόμο του κράτους την τελευταία συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να εγκριθεί από το Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη η εκταμίευση της δόσης.

Στην ψηφοφορία για το δύο πρώτα άρθρα που ήταν ονομαστική, για το άρθρο 1 ψήφισαν ναι 152 βουλευτές, όχι 135 και παρόν 1 (Νικήτας Κακλαμάνης).

Το άρθρο 2 υπερψήφισαν 151 βουλευτές, καταψήφισαν 136 (μεταξύ αυτών και ο Γ. Παπανδρέου), ενώ ένας δήλωσε παρόν ( Απόστολος Κακλαμάνης).

Το τρίτο άρθρο εγκρίθηκε δια βοής.

Πάντως οι αρνητικές ψήφοι και ιδίως αυτή του Γ. Παπανδρέου προκαλούν κλυδωνισμούς.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και το παρόν του κ. Απ. Κακλαμάνη.

Η ονομαστική αφορούσε το άρθρο 1 που μεταξύ άλλων αφορά την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, το γάλα, τα φαρμακεία, τα φωτοβολταϊκά και την «διανομή» του κοινωνικού μερίσματος των 450 εκατ. ευρώ, αλλά και το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 290 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Το άρθρο 1 ψηφίσθηκε με 152 υπέρ, όχι 135, παρών 1.

Το άρθρο 2 με 151 υπέρ, όχι 136 παρών 1.

Ο Γ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2, ενώ ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε παρών. Ο Βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε παρών στο άρθρο 1.

Ποιοι απουσίασαν

Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ. Απουσίασαν ακόμη οι Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), που έστειλαν επιστολές ότι θα ψήφιζαν υπέρ, αλλά αυτές δεν προσμετρούνται.

Αντ. Σαμαράς: Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο

«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και από όσα καλά έρχονται για την Οικονομία, θέλησαν – το είδατε όλοι – να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Εμείς, αντίθετα, κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό. Και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε».

Εκτός Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας ο Νικήτας Κακλαμάνης

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και την διαφοροποίησή του. «Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς» δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης μετά τη διαγραφή του.

Το τηλεοπτικό στιγμιότυπο έδειξε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να κάθεται στο έδρανο του Αντιπροέδρου της Βουλής και να συντάσσει την επιστολή διαγραφής.

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε «Παρών» στο άρθρο 1.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 1 περιλαμβάνει την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ .

«Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας»

Αμέσως μετά  τη διαγραφή του ο κ. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλει στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων.

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν νομοθετεί με εντολή της τρόικας.
Διευκρινίζοντας την απόφασή του να καταψηφίσει το  άρθρο 1 είπε ότι «είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς» υπογράμμισε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.