Η Βουλή υπερψήφισε αργά την Πέμπτη τον νέο επενδυτικό νόμο, που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την παρατεταμένη ύφεση.

Με το νέο νόμο διευρύνεται η κατηγορία των “στρατηγικών” επενδύσεων για τις οποίες προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης. Παράλληλα συστήνεται και μία κεντρική αρχή για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να παρακάμπτονται τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.


Επενδυτικά σχέδια, που δεν έχουν σημαντικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα εγκρίνονται ταχύτερα, ενώ την τήρηση των όρων της επένδυσης θα μπορούν πλέον να επιβλέπουν και ιδιωτικοί φορείς.


“Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της ανεργίας δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με θεωρίες και ιδεολογήματα… σήμερα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται νέες επενδύσεις”, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή.


Μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζονται για πρώτη φορά οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση των υδατοδρομίων, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία ενός νέου τουριστικού κλάδου.


Η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας του μνημονίου από το 2010 έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 20% περίπου το διάστημα 2008-2012. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει κατά 60%, με το νέο επενδυτικό νόμο ωστόσο αναμένεται να ανακάμψουν με έντονους ρυθμούς από το 2014 και ύστερα

Facebook Comments