Με καταμετρημένο πάνω από το 70,56% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,55%, το CHP φθάνει ασθμαίνων στο 27,81%, το ΜΗΡ αγγίζει το 15,22% και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,43%.

Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του» είπε ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Εναντίον της αντιπολίτευσης και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν μίλησε ο Ερντογάν, πράγμα που δείχνει ότι θα συνεχιστεί η ακραία πόλωση στην Τουρκία.

«Ευχαριστούμε τους φίλους και αδελφούς σε όλο τον κόσμο που όπως πριν από τον πόλεμο της απελευθέρωσης στήριξαν τον αγώνα απελευθέρωσης της Τουρκίας» είπε και επιτέθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης.

«Έχασαν αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους» είπε αναφερόμενος στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αντιπολίτευση που δεν θα καλλιεργεί την πόλωση».

«Αυτή η χώρα είδε τους προδότες που έβαλαν εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας, του κράτους και της χώρας και έφτασαν στο σημείο να παρακολουθήσουν ακόμη και το υπουργείο εσωτερικών» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο τάγμα του Γκιουλέν και συνέχισε: «Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στην Πενσιλβάνια και στις προεκτάσεις της εντός της χώρας». Σύμφωνα με τον Ερντογάν «το μήνυμα που έδωσε το έθνος μας μέσα από την κάλπη στη χώρα και τον κόσμο ήταν το είμαστε εδώ».

Facebook Comments