Η αγορά περιμένει κάποιες δηλώσεις στήριξης των προσπαθειών της Ελλάδας και ταυτόχρονα μία υποσχετική για την ελάφρυνση του χρέους με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, να θεωρεί ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Έξοδος, η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με ξένους επενδυτικούς οίκους  και δεν αποκλείεται να δούμε αποτελέσματα άμεσα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένονται αξιολογήσεις της Ελληνικής οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα από S&P (την Παρασκευή) και την Moody’s.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Άτλας Χρηματιστηριακή κ. Χρ. Δαβερώνας κάνει λόγο για στάση αναμονής στην αγορά, αφού ο τζίρος είναι μικρός και οι διακυμάνσεις ελάχιστες. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σστην πολιτική σκακιέρα, υποστηρίζει ο χρηματιστής, οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει τις αποφάσεις του για το Ελληνικό χρηματιστήριο. Ο ίδιος θεωρεί ως καθοριστικό παράγοντα για την τάση στην αγορά το Eurogroup που πραγματοποιείται αύριο στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής Χρημαρτιστηριακή κ. Απ. Μάνθος, εκτιμά ότι η τάση ενδεχομένως και να δοθεί από το Eurogroup, στο άκουσμα κάποιων θετικών σχολίων για την ελληνική προσπάθεια. Επίσης, τεχνικά, η στήριξη διαμορφώνεται στις 1.305 μονάδες και δεν θα ήθελε να δει κλείσιμο της αγοράς κάτω από τα επίπεδα αυτά, διότι ενεργοποιούνται στηρίξεις ακόμα χαμηλότερα, περί τις 1.280 μονάδες.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Xρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι, «αν και ακόμα η βραχυπρόθεσμη τάση δεν απειλείται τα επίπεδα όπου κινούνται οι κινητοί μέσοι των 15 και 30 ημερών έχουν προσεγγισθεί και συμπίπτουν με τις βραχυπρόθεσμες ζώνες στήριξης που βρίσκονται στις 1280 -1310 μονάδες ενώ ο MACD έδωσε ήδη σήμα πώλησης μετά την καθοδική διάσπαση της γραμμής τάσης που έρχεται από τον φετινό Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής η διόρθωση της αγοράς από τα υψηλά της 19ης Μαρτίου κρίνεται φυσιολογική και εντός των αναλογιών που δεν ανατρέπουν την τεχνική εικόνα. Πιθανόν η συσσώρευση να έχει συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα καθώς η αγορά προσπαθεί να χωνέψει επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε υψηλά 34 μηνών ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι δεν έχουν ακόμα την συνέπεια που θα επέτρεπε την απορρόφηση των κερδισμένων είτε από την αρχή του έτους είτε από το ξεκίνημα του ανοδικού κύκλου.

Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως θα επηρεαστεί και από τις παραδοσιακές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που ακολουθούν την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων επιτείνοντας ενδεχομένως το κλίμα αναμονής στην αγορά».  

Στα της αγοράς, ο γενικός δείκτης κινείται οριακά, με ελαφρώς αρνητική μεταβολή, στις 1.327 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να διαπρέπει και πάλι στο ταμπλό. Ενώ η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε στο 1,7 ευρώ, η μετοχή αντιστέκεται, υποστηρίζουν οι αναλυτές, δίδοντας την εντύπωση ότι οι ξένοι συνεχίζουν να τοποθετούνται βλέποντας μέσω των τραπεζών την ανάκαμψη που έρχεται.  Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,6%, στο 1,93 ευρώ, η Εθνική ανακάμπτει στα 3,95 ευρώ, ενώ η Alpha υποχωρεί οριακά στα 0,72 ευρώ. Κίνηση πάνω από τα 9 ευρώ για την ΕΧΑΕ, στα 11,93 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΗ, κίνηση προς τα 7 ευρώ για τον Μυτιληναίο και προς τα 13,70 ευρώ για την ΜΕΤΚΑ.

Facebook Comments