Στο επίκεντρο της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα με τις άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που διεξάγονται στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, αρχίζει σε λίγο με τη συνεδρίαση του Eurogroup (συμμετέχουν οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης) στην οποία αναμένεται ότι θα δοθεί η πολιτική έγκριση της (τμηματικής) εκταμίευσης δόσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Την ελπίδα του πως οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα αναγνωριστούν κατά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηθείς αν περιμένει μία δήλωση στήριξης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, λέγοντας «θα δούμε». Κατά τη συνεδρίαση στο Ζάππειο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το πρόγραμμα αποδέσμευσης των επόμενων δόσεων προς τη χώρα μας.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, αντικείμενο της συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος αποδέσμευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, αλλά και το ύψος της εκάστοτε εκταμίευσης.

Πέραν της «ελληνικής υπόθεσης» η άτυπη συνεδρίαση του Ecofin θα εστιάσει στις εξελίξεις σχετικά την Τραπεζική Ένωση, αλλά και σε θέματα που συνδέονται με τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Θα συζητηθούν ακόμη η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα η ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τη διήμερη -σήμερα και αύριο- συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάππειο Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας από τις 6 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και αύριο έως τις 15:00.

Η απαγόρευση αφορά στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους:
Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλ. Φιλικής Εταιρείας – Καψάλη – Καρνεάδου – δεξιά Μαρασλή – αριστερά Υψηλάντου – αριστερά Μονής Πετράκη – δεξιά Ραβινέ – δεξιά Βλ. Μπένση – δεξιά Βασ. Σοφίας – αριστερά Ηριδανού – αριστερά Ίωνος Δραγούμη – δεξιά Δημητρέσσα – αριστερά Αντιφίλου – δεξιά Αλκμάνος – συνέχεια Ταξίλης – αριστερά Γαζιάς – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπύρου Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλ. Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – Καλλιρρόης – αριστερά Πίσσα – δεξιά Θαρύπου – αριστερά Κασομούλη – δεξιά Σφιγγός – δεξιά Λαγουμιτζή – αριστερά Ευρυδάμαντος – δεξιά Γαλαξία – δεξιά Συγγρού – αριστερά Φραγκούδη – δεξιά Χαρ. Τρικούπη – συνέχεια Δημητρακοπούλου – αριστερά Δράκου – δεξιά Γαριβάλδι – αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Θεωρίας – δεξιά Πρυτανείου – Στράτωνος – αριστερά Θέσπιδος – Κυδαθηναίων – αριστερά Κόδρου – Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι την συμβολή της με την οδό Σταδίου.

Παράλληλα, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα από τις 17:30 και στην Ακρόπολη από τις 18:30

Facebook Comments