Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος διώκεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους εισαγγελείς διαφθοράς που ερεύνησαν καταγγελίες για μη είσπραξη από το ΙΚΑ ποσού 18,25 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούσε εταιρεία – σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την δικογραφία ο διοικητής του ΙΚΑ έδωσε εντολή τον Σεπτέμβριο του 2013 για την άρση κατάσχεσης λογαριασμών εταιρείας- σούπερμαρκετ, με αποτέλεσμα ενώ η εταιρεία χρωστούσε 18,25 εκατομμύρια στο Ίδρυμα να μην πληρωθούν εμπρόθεσμα οι οφειλές (προς το ΙΚΑ).

 Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ανώνυμη εταιρεία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας είχε οφειλές στο ΙΚΑ περίπου 18,25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν κυρίως σε εισφορές των εργαζομένων της. Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό.

Όταν παρήλθε η προθεσμία, το ΙΚΑ Βέροιας αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, επέβαλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013  κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK, ETE,  όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.

Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο κ. Σπυρόπουλος (και χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρείας στη δικογραφία) έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία  σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Με έγγραφό του προς τον κ. Σπυρόπουλο, ο επικεφαλής του ΙΚΑ Βέροιας αρνήθηκε να άρει την κατάσχεση. Ο διοικητής του ΙΚΑ του στέλνει και δεύτερο έγγραφο ζητώντας να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του.

Κλήθηκε για εξηγήσεις

Όταν εκλήθη από τη Δικαιοσύνη για εξηγήσεις ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται στο υπόμνημά του να υποστήριξε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο να μην κλείσει και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η υπόθεση αφορά «την ολιγοήμερη άρση του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, που αφορούσε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας της Βορείου Ελλάδος».

Επίσης, υποστηρίζει το ακόλουθα:

«Η άρση του μέτρου έγινε προκειμένου να εξοφληθεί τμήμα δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονταν στους εργαζόμενους αυτής της επιχείρησης. Μετά την εκπνοή της ολιγοήμερης προθεσμίας, το μέτρο επιβλήθηκε και πάλι στην εν λόγω εταιρεία και είναι μέχρι σήμερα σε ισχύ.

Με το απαντητικό μου υπόμνημα προς την Εισαγγελία, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της διοικητικής πράξης και είμαι βέβαιος ότι η πράξη μου αυτή θα ερμηνευθεί ανάλογα από την αρμόδια Εισαγγελική αρχή ».

Επιπρόσθετα, γίνεται γνωστό, ότι ο νέος ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας, υπέβαλε ήδη αίτηση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για συνολική ρύθμιση της οφειλής.

Με τον τρόπο αυτό, το ΙΚΑ κατοχύρωσε πλήρως τα δικαιώματά  του, ενώ παράλληλα διασώθηκαν 1.700 θέσεις εργασίας».

Facebook Comments