Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελούν για τον ΣΕΒ βασικές προτεραιότητες προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε πως είναι «ό,τι χειρότερο για την οικονομική σταθερότητα, η φορολογική αβεβαιότητα».

Τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν ψηφιστεί πάνω από δέκα κύριοι φορολογικοί νόμοι κι έχουν εκδοθεί πάνω από 1.000 ερμηνευτικές εγκύκλιοι, ανέφερε ο ίδιος για να περιγράψει την κατάσταση.

«Οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί και οι νομικοί έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια. Φανταστείτε τη θέση του επιχειρηματία που εν μέσω κρίσης έχει να αντιμετωπίσει συνεχείς φορολογικούς αιφνιδιασμούς, υφίσταται κάθε φορά τις επιπτώσεις και τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αυτή η κατάσταση υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ίδια την ανάπτυξη» τόνισε.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ακόμη την ανάγκη για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή για μακρά σειρά ετών αποτελεί κυρίαρχο λόγο για τον οποίο οποιαδήποτε φορολογία και αν επιβληθεί θα θεωρηθεί άδικη, αφού υπάρχει πάντα μία μερίδα που δεν πληρώνει, που διαφεύγει, και μια μερίδα που πληρώνει το δικό της μερίδιο, αλλά και το βάρος που αναλογεί στους φοροδιαφεύγοντες. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι θα πρέπει ο χειρισμός να είναι προσεκτικός ώστε να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

«Η υπερβολική επιθετικότητα, οι ακραίες ερμηνείες των ελεγκτικών Αρχών που είδαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κάτω από τη δημοσιονομική πίεση κάνουν πολύ μεγάλο κακό σε εκείνους που επιδιώκουν να είναι συνεπείς» ανέφερε.
Αίτημα του ΣΕΒ είναι να επαναλειτουργήσει η «Επιτροπή Διαβούλευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων της Αγοράς σε Φορολογικά και Τελωνειακά θέματα» που συστήθηκε το 2003 προκειμένου να υπάρχει βήμα διαρκούς διαλόγου του υπουργείου Οικονομικών με την αγορά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα αλλά και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
 

Facebook Comments