Με κέρδη συνεχίζουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας στη Γερμανία. Παράλληλα, οι επενδυτές να προεξοφλούν παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λόγω των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100  κερδίζει 0,62% στις 6.639 μονάδες, ο γερμανικός DAX  ενισχύεται κατά 0,63% στις 9.617 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,90% στις 4.431 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 0,5% στις 336,01 μονάδες.

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι παραινέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση, ώστε η οικονομία της Ευρωζώνης να μην βιώσει μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού, όπως συνέβη με την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να μην κινδυνεύει από αποπληθωρισμό, ωστόσο η παραγωγική βάση της μπορεί να πληγεί από τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Την Πέμπτη, 3 Απριλίου, το δ.σ. της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνεδρίασή του, όπου και θα αποτιμήσει τα οικονομικά δεδομένα και θα αποφασίσει τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Η αγορά αναμένει να ληφθούν μέτρα, ίσως και μη συμβατικά, ώστε να στηριχθεί η οικονομία, καθώς το φάσμα του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού γίνεται όλο και πιο ορατό.

Στο ταμπλό, με κέρδη 7,3% κινείται η Alstom, με την αγορά να επικροτεί τη συμφωνία πώλησης ειδικής μονάδας παραγωγής στην Triton, έναντι του ποσού των 730 εκατ. ευρώ.

Άλμα 21% καταγράφει η Metso, μετά το δημοσίευμα των Times ότι η Weir Group εμφανίζεται πρόθυμη να καταβάλει αντίτιμο 30 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγοράς του φινλανδικού ομίλου. Η μετοχή όμως της Weir Group υποχωρεί 2,3%.

Στα οικονομικά στοιχεία, πτωτικά κινήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα η ανεργία τον Μάρτιο στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική της αγοράς εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο αριθμός των ατόμων που είναι χωρίς δουλειά μειώθηκε κατά 12.000, στα 2,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 10.000. Ο δείκτης της ανεργίας διατηρήθηκε στο 6,7% και έναντι εκτιμήσεων για διαμορφωσή του στο 6,8%.

Ωστόσο, ανασταλτικά δρα η ανακοίνωση ότι ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών(PMI) στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 53 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, από 53,2 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η  ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα επιβραδύνθηκε ελαφρά, αλλά οι πιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους για να τονώσουν τις πωλήσεις τους.

Facebook Comments