Από τον Ιούνιο του 2012 ο MSCI Europe έχει πραγματοποιήσει άνοδο κατά 67,43%. Σύμφωνα με ανάλυση της Invesco, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν περιθώρια ανόδου καθώς υποστηρίζονται από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τις θετικές εισροές κεφαλαίων και την ισχυρή ανοδική τάση των τελευταίων 22 μηνών.

Είναι γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία έχει «τρέξει» περισσότερο από την ευρωπαϊκή και ήταν αυτονόητο ότι θα υπάρξει κάποια έλλειψη της δυναμικής. Η έλλειψη δυναμικής ενισχύθηκε και από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα ο δείκτης οικονομικών συνθηκών της Citi να έχει κορυφώσει για την Αμερική, την ώρα που για την Ευρώπη έχει μια σταθερά ανοδική τάση.

Πέρα από αυτό, οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση και αυτό φαίνεται και από τους δείκτες μεταποίησης PMI. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε ότι η Αμερική κατάφερε να μείνει ελάχιστα σε φάση ύφεσης, όπως αυτή μετράται από το δείκτη PMI, ενώ η Ευρωζώνη βρέθηκε σε ύφεση από το 2011 μέχρι και το 2013. Έκτοτε, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη κινείται σταθερά ανοδικά.


Στα θετικά της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Invesco, συγκαταλέγονται και τα παρακάτω.

  • Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι υποστηρικτική για τις εταιρικές αποτιμήσεις. Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να παράσχει νέα στήριξη εφόσον κριθεί απαραίτητο για τη στήριξη της ανάκαμψης και όσο ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 1,0%. Ο χαμηλός πληθωρισμός, έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς μειώνει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και έτσι μειώνει τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  • Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ελκυστικές. Οι δείκτες EuroStoxx 50 και FTSE 100 διαπραγματεύονται με P/E 12,7x και 12,8x τα κέρδη του 2014, όταν ο S&P 500 είναι στο 15,2x.
  • Οι εισροές κεφαλαίων προς την Ευρώπη παραμένουν ισχυρές καθώς τα ευρωπαϊκά ETFs έχουν προσελκύσει $5,1 δισ. από την αρχή της χρονιάς και $22,4 δισ. τους τελευταίους 12 μήνες.

Facebook Comments