Αντίδραση βγήκε και στην Εθνική, μετά τη χθεσινή διόρθωση, με κλείσιμο πάνω από τα 4 ευρώ και την αγορά να προεξοφλεί ότι η τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα τόσο στην έκδοση ομολογιακού δανείου, όσο και στην αξιοποίηση παγίων της, αλλά και σε πωλήσεις θυγατρικών της.

Για το λόγο αυτό λέγεται ότι θα ζητήσει ννα χαλαρώσουν τα ασφυκτικά πλαίσια προκειμένου να βελτιώσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται το επόμενο διάστημα στη Eurobank.

Εκτιμάται ότι στις 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου, ενώ δεν αποκλείεται να έχει καλυφθεί η αύξηση πριν καν ξεκινήσει, όπως έγινε με τις περιπτώσεις των Πειραιώς και Alpha. Η μετοχή της Alpha έκλεισε με απώλειες 2,10%.

Αύριο συνεδριάζει το Δ.Σ. του Χ.Α. που θα εγκρίνει την εισαγωγή των νένων μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου, την ερχόμενη Παρασκευή. Πτώση 1% για την Πειραιώς, στο 1,98 ευρώ, με τη μετοχή να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό premium σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου που ήταν το 1,7 ευρώ. 

Κατά τα άλλα, η προοπτική επιστροφής των οφειλομένων ποσών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, αλλά και η άμεση ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση σήκωσαν τη μετοχή της Επιχείρησης την Τρίτη που έκλεισε με κέρδη 2,42%, κλείνοντας στα 12,29 ευρώ.  Κέρδη 1,57% για τον Μυτιληναίο, στα 7,10 ευρώ, 1,32% η ΜΕΤΚΑ, στα 13,78 ευρώ, 1,25% η ΓΕΚ/Τέρνα, στα 4,05 ευρώ και 1,11% ο ΟΠΑΠ, στα 11,83 ευρώ, καθώς η εταιρεία αναμένεται να διανείμει και μέρισμα, αλλά και προμέρισμα.

Την ίδια ώρα, αμερικανοί επενδυτές αυξάνουν συνεχώς τις θέσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, βοηθώντας τα χρηματιστήρια Ελλάδας και της Ιταλίας να σημειώσουν τα μεγαλύτερα κέρδη του τρέχοντος έτους .

Οι επενδυτές των ΗΠΑ τοποθέτησαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακό προϊόν ( ETF ) που παρακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ σημαντικές τοποθετήσεις έχουν κάνει και σε προϊόντα που ακολουθούν τους δείκτες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με την Barclays, το ράλι στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, όπως το Χ.Α, θα συνεχιστεί. Αν και η κερδοφορία των εταιρειών στην περιφέρεια ήταν πιο αργή σε σχέση με αυτή των εταιρειών του πυρήνα της ευρωζώνης, ωστόσο η βελτίωση είναι εντυπωσιακή, όπως προσθέτει η τράπεζα.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια της Ευρώπης παραμένουν κάτω από τα υψηλά του 2007, παρόλο που οι αποδόσεις των κρατικών τους ομολόγων υποχωρούν σε επίπεδα προ της κρίσης. Ο PSI 20 της Πορτογαλίας είναι 44% κάτω από υψηλά του 2007, το ΧΑ είναι απέχει 75% και ο FTSE MIB της Ιταλίαςθα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί για να επιστρέψει στην κορυφή του.

Η κερδοφορία των εταιρειών του πορτογαλικού δείκτη θα αυξηθεί 58% το 2015 μετά από πτώση φέτος, , ενώ τα κέρδη των ελληνικών εταιρειών μετά από μία πτώση επίσης φέτος, το 2015 θα αυξηθούν κατά 35%. Για τις εισηγμένες στον FTSE MIB, τα κέρδη θα αυξηθούν 23% το 2015, μετά από άνοδο 0,4% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg .

Οι οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρώπης θα βγουν από την ύφεση και οι εταιρείες θα επωφεληθούν, σύμφωνα με την JPMorgan.

Αν και δεν αναμένουμε την ανάκαμψη να είναι πολύ ισχυρή, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των εσόδων τους και της οικονομίας», όπως προσθέτει.

Η οικονομία της Ιταλίας θα αυξηθεί 0,5% το 2014 και της Πορτογαλίας 1,1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων του Bloomberg. Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα σταματήσει να συρρικνώνεται φέτος ενώ το 2015 θα σημειώσει ανάπτυξη 1,5%.

Θετικό πρόσημο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε περισσότερο από μικρές και ήπιες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.329 – 1.443 μονάδων για να κλείσει στις 1.342,75 και με άνοδο 0,52% και με τις συναλλαγές στα 131,1 εκατ. ευρώ.  Το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως σε επιλεγμένες μετοχές και μετοχές που κατά τις διορθώσεις της αγοράς τις προηγούμενες μέρες έμειναν πίσω. Ξένα funds βάζουν στη λίστα τους μη τραπεζικά χαρτιά, παρά το γεγονός ότι το p/e της αγοράς για φέτος διαμορφώνεται στα επίπεδα του 20 και η πρόβλεψη για το 2015 διαμορφώνεται για p/e  κοντά στο 15. Με τη μετοχή της Frigoglass να απέχει σημαντικά από τα υψηλά των 5,63 ευρώ, ενισχύθηκε την Τρίτη στα 4,87 ευρώ και με άνοδο 3,4%.

Facebook Comments