Η απαίτηση της Γαλλίας να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στην επιβολή των στρατηγικών λιτότητας που επιτάσσει το Βερολίνο, έχει ανάψει ξανά την φωτιά στον πυρήνα της ευρωζώνης, για το πώς θα προωθηθεί η ανάπτυξη στις χώρες που πασχίζουν να βγουν από την λιτότητα.

Το Παρίσι αντάλλαξε πυρά με τις Βρυξέλλες για το θέμα, όταν ο Πρόεδρος François Hollande ξεκαθάρισε αφού διόρισε νέο πρωθυπουργό, ότι θέλει να καθυστερήσουν τα χρονοδιαγράμματα επίτευξης των στόχων για το έλλειμμα προϋπολογισμού, ώστε να δοθεί χώρος για το νέο αναπτυξιακό του πρόγραμμα.

Ο Arnaud Montebourg, ο λαλίστατος αριστερός υπουργός Βιομηχανίας που θα καταλάβει καίριο ρόλο στην νέα κυβέρνηση, αναθεμάτισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «την λιτότητα και τον δογματισμό» της και γιατί αποδείχθηκε «εντελώς άχρηστη στο ζήτημα της ανάπτυξης.»

Όπως και ο κ. Hollande, ο Matteo Renzi, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, έχει επανειλημμένα ζητήσει να επιτραπεί χαλάρωση στα όρια για το έλλειμμα, εφόσον παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αλλά η Κομισιόν, που έχει αναλάβει την επιβολή των σκληρών νέων δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει με ευνοϊκή ματιά το γαλλικό αίτημα, να μην τιμωρηθεί για την καθυστέρηση που ήδη εμφανίζει στον στόχο μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ ως το 2015.

Το Βερολίνο, με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Φινλανδίας, τον Φεβρουάριο εξέδωσε μια οργισμένη αντίδραση στην απόφαση της Κομισιόν το 2013 να δώσει στο Παρίσι και την Μαδρίτη δύο επιπλέον χρόνια για να κατεβάσουν το έλλειμμα κάτω από το 3%. Κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι χρησιμοποιούν μια «κάπως ανταποδοτική προσέγγιση» όταν δείχνουν ελαστικότητα.

Σε απόρρητο έγγραφο, που μοιράστηκε σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και εξασφάλισαν οι Financial Times, αποσαφηνίζεται ότι η Γερμανία πιστεύει πως η Γαλλία και η Ισπανία έχουν αποτύχει σε όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να δοθεί μεγαλύτερα περιθώρια στον προϋπολογισμό.

Ο επίτροπος Olli Rehn, που είναι υπεύθυνος για την αποτίμηση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης, έχει προειδοποιήσει δημοσίως την κυβέρνηση του κ. Renzi, ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να παραπέμψουν επισήμως την Ιταλία, αν παραβιάσει το όριο του 3%.

Αντιδρώντας στον κ. Hollande χθες, τόνισε ότι το Παρίσι «έχει ήδη λάβει παράταση δύο φορές τα τελευταία χρόνια.» Μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην Αθήνα, πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κάνει η Γαλλία τις απαραίτητες διαρθρωτικές προσπάθειες. Πιστεύω ότι είναι ουσιώδες να δράσει η Γαλλία αποφασιστικά.»

Η Γαλλία τελεί υπό «ειδική παρακολούθηση» από τις Βρυξέλλες για τις παραβιάσεις. Αλλά ο κ. Hollande απάντησε: «Το θέμα δεν είναι η θυσία για χάρη της θυσίας. Πάνω απ όλα δεν θέλω να υπονομευθεί η ανάκαμψη, που αναθερμαίνεται.»

Η Γαλλία πέρσι έλαβε δύο χρόνια επιπλέον διορία ως το 2015 για να πετύχει τον στόχο του 3%. Αλλά η Κομισιόν εκτιμά ήδη ότι το Παρίσι δεν θα τον πετύχει.

Τα στοιχεία που εξέδωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, έδειξε ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού 2013 θα είναι 4,3%, πάνω από την εκτίμηση της ΕΕ για 4,2%. Το δημόσιο χρέος, στο 93,5% του ΑΕΠ, οι κρατικές δαπάνες και οι φόροι, αυξήθηκαν όλα ως ποσοστό επί του εθνικού εισοδήματος.

Ο κ. Hollande έχει υποσχεθεί περικοπές δημοσίων δαπανών μεταξύ 2015 και 2017 στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που έχει στόχο τις φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις. Αλλά δήλωσε χθες, ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγγείλει επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά, που δεν γίνεται να χρηματοδοτηθούν χωρίς βαθύτερες περικοπές.

 

Facebook Comments