Στην ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης λίγο πριν από την έναρξη των πλειστηριασμών, μέσω έκτακτου επιδόματος, καταλήγει τελικά ένα μέρος της ακραίας φορολόγησης της κοινωνικής πλειονότητας της μεσαίας τάξης, όπως ανακοίνωσε χθες -δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία- ο πρωθυπουργός.

Η συστηματική και συνειδητή -σύμφωνα με τα όσα έχουν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης- υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης έδωσε το δικαίωμα στον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ (σχεδόν τα μισά από αυτά αφορούν την ενίσχυση της ΔΕΗ για το κοινωνικό τιμολόγιο και την επιδικασμένη οικονομική υποχρέωση της κυβέρνησης να επιστρέψει στους συνταξιούχους το ποσό των παραπάνω κρατήσεων), το οποίο -όπως είπε- θα μοιραστεί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Όπως ήταν προαναγγελθέν και αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας εμφάνισε τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» ως αποτέλεσμα του success story της κυβέρνησής του, αν και επί των ημερών του η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο γνωστό «τροπάρι» των τελευταίων ημερών, επιχείρησε να φορτώσει όλο το βάρος της μνημονιακής πολιτικής στις προηγούμενες κυβερνήσεις και να εμφανίσει ως δικό του έργο την «έξοδο από τα Μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018.

Πρόσκαιρο όφελος

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο κ. Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ όσο και κυβερνητικά στελέχη όπως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προανήγγειλαν χθες ότι το μέρισμα θα αφορά και τη μεσαία τάξη, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Αντιθέτως, η φτωχοποίηση και εξόντωση της μεσαίας τάξης χρησιμοποιείται για άλλη μία φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κίνηση που δείχνει ότι την ενδιαφέρει μόνο το πρόσκαιρο επικοινωνιακό όφελος, αδιαφορώντας για την πραγματική ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Προκειμένου να καλύψει τη δύσκολη για την κυβέρνηση επικαιρότητα που συνθέτουν οι πιέσεις των θεσμών για άμεση διενέργεια πλειστηριασμών, οι συνεχείς αποκαλύψεις για την εμπλοκή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή.

Εκλογές το 2018

Επίσπευσε τις ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα, με την πλειονότητα των στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μετέχουν στον κεντρικό σχεδιασμό να είναι πεπεισμένοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή ο κ. Τσίπρας θα καλέσει τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση να ψηφίσουν στη Βουλή την επίδοση του κοινωνικού μερίσματος, κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για μικροκομματική αντίληψη, εφόσον δεν υπερψηφίσουν.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

«Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Ελληνες, γονατίζοντας τη μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους», τονίζει η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα.

«Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την κυβέρνησή του», επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι έλεγε το 2014: Ψίχουλα και ντροπή κάποτε το βοήθημα

Οταν τον Μάρτιο του 2014 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προβεί σε ανάλογες εξαγγελίες, είχε δηλαδή μοιράσει το πλεόνασμα των 500 εκατ. ευρώ τότε σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ασκήσει δριμεία κριτική, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρές εκφράσεις.

Σε ομιλία του από τα Ιωάννινα, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα για να εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται, τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».

Facebook Comments