Ο τελευταίος καταλύτης που οδήγησε σε ράλι το Brent και στα $ 64 το βαρέλι, ήταν η απότομη άνοδος της γεωπολιτικής έντασης, ειδικά στη Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνει σε νέο της report η Goldman Sachs.

Μετά από την περαιτέρω αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στο Ιράν, τη Βενεζουέλα, το Ιράκ και τη Νιγηρία τον τελευταίο μήνα, οι κίνδυνοι τόσο των διαταραχών της παραγωγής όσο και της πολιτικής αστάθειας, αυξήθηκαν έντονα. Αυτή η ξαφνική αύξηση των κινδύνων στο μέτωπο της προσφοράς πετρελαίου επιδεινώνεται με το αβέβαιο αποτέλεσμα της επερχόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου, όπου η απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί περιπλέκεται από την αμφιλεγόμενη κατάσταση της εξισορρόπησης της αγοράς πετρελαίου και της πρόσφατης αύξησης των τιμών πάνω από το κόστος περιθωρίου της βιομηχανίας, επισημαίνει η G.S.

Σε μερικές εβδομάδες, οι κίνδυνοι γύρω από την πολιτική παραγωγή, την εξωτερική πολιτική και την εσωτερική πολιτική, έχουν αυξηθεί έντονα για την αγορά πετρελαίου. Ενώ η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και η ταχύτητα της παραγωγής του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ εξακολουθούν να προσφέρουν μαξιλάρια για την αύξηση των διαταραχών, ενδεχόμενες διακοπές στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν, όπου αυξήθηκαν οι κίνδυνοι το περισσότερο, θα ήταν πολύ μεγάλες για να αντισταθμιστούν γρήγορα.

Ωστόσο, η Goldman Sachs πιστεύει ότι η νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά πετρελαίου είναι ακόμα “ζωντανή” και οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου θα προκαλέσουν “απάντηση” από την προσφορά με την πάροδο του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της δραστηριότητας γεώτρησης.

Και εδώ βρίσκεται το νέο δίλημμα του ΟΠΕΚ: ενώ ένα υψηλότερο risk premium και η εκτεταμένη περικοπή παραγωγής  μπορεί να βοηθήσουν τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά του ισοζύγια, μεγάλες απώλειες παραγωγής λόγω διαταραχών ή οι μακροπρόθεσμες απώλειες μεριδίου αγοράς που οφείλονται σε υπερβολικά υψηλές τιμές, θα οδηγήσει στην μείωση των μακροπρόθεσμων φορολογικών εσόδων.

Λαμβάνοντας όλους αυτούς τους παράγοντες υπόψη, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η πρόβλεψή της για το Brent για το τέλος του έτους η οποία διαμορφώνεται στα 58 δολάρια το βαρέλι παραμένει αμετάβλητη, παρόλο που βλέπει πιθανότητες για υψηλή μεταβλητότητα των τιμών στο άμεσο μέλλον. Μια αύξηση του αριθμού εξεδρών γεώτρησης στις ΗΠΑ και μια μη δεσμευτική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα ωθήσει τις τιμές χαμηλότερα, ωστόσο η κλιμάκωση των πρόσφατων γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο μεγάλο ράλι.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments