Η Ρωσία έχει όλες τις δυνάμεις τις οποίες χρειάζεται στα σύνορα με την Ουκρανία εάν επιθυμούσε να εισβάλει στη χώρα και θα μπορούσε να πετύχει τους στρατιωτικούς σκοπούς της σε «τρεις έως πέντε ημέρες, δήλωσε ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Αποκαλώντας την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα «εξαιρετικά ανησυχητική», ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο οποίος ηγείται των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σημείωσε ότι το NATO εντόπισε δείγματα κινήσεων του ρωσικού στρατού τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι κινείται προς επιστροφή στις αρχικές του θέσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ζήτησαν από τον πτέραρχο Μπρίντλαβ να εκπονήσει μέχρι τις 15 Απριλίου  πακέτο εξασφάλισης της ασφάλειας  των μελών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη  το οποίο θα περιλαμβάνει ενισχύσεις από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, ανέφερε ο ανώτατος διοικητής, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ρωσία: «Ψυχροπολεμική» η ρητορική του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγόρησε την Τετάρτη τη Συμμαχία ότι επιστρέφει σε γλώσσα και πρακτικές Ψυχρού Πολέμου «παγώνοντας» κάθε συνεργασία με τη Μόσχα και σημείωσε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει να κερδίσει από τέτοιες πρακτικές.

Το NATO ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία, σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας από πλευράς Μόσχας.
 

Facebook Comments