Καταργούνται τα πλαφόν για χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων στις ΗΠΑ

MarketNews

Καταργούνται τα πλαφόν για χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων στις ΗΠΑ  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την κατάργηση του μέγιστου συνολικού χρηματικού ποσού που κάθε πολίτης μπορεί να δωρίσει σε προεκλογικές εκστρατείες υπερψήφισε την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία απόφαση που αναμένεται να αλλάζει ριζικά το εκλογικό πεδίο των ΗΠΑ.

Οι δικαστές αποφάσισαν, με πλειοψηφία 5 έναντι 4, πως η επιβολή χρηματοδοτικών ορίων για τη στήριξη υποψηφίων ή κομμάτων συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, η οποία είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου διατηρεί μεν το όριο των 2.600 δολαρίων ανά εκλογικό κύκλο για δωρεές προς υποψήφιους για ομοσπονδιακά αξιώματα (προεδρία, Κογκρέσο), αλλά καταργεί το συνολικό όριο των 48.600 δολαρίων για συνολικές δωρεές προς υποψηφίους ανά διετία.

Παράλληλα, «χάνεται» το όριο των 74.600 δολαρίων για δωρεές προς κόμματα ανά διετή εκλογικό κύκλο.

Στόχος των ορίων ήταν ο περιορισμός της διαφθοράς μέσω προεκλογικών χρηματοδοτήσεων.

Το νέο μοντέλο ουσιαστικά θα επιτρέπει την άνευ ορίων χρηματική στήριξη των κομμάτων αλλά και του συνόλου των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών από τους πολίτες.