Στην τελική της ευθεία μπαίνει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Πιθανώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, μετά την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Barclays, Deutsche Bank και JP Morgan (η οποία συμμετέχει σε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα)  αναλαμβάνουν να βρουν επενδυτές για να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου ύψους 3 δις. ευρώ της Eurobank. Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις (όπως στον χρόνο που διεξήχθησαν οι αμκ των Πειραιώς και Alpha), αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αφού το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αμέσως μετά την  σύγκληση της γενικής συνέλευσης, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κοινοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής της γ.σ. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου θα τοποθετηθεί μετά τις 11 Απριλίου, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Morgan Stanley και Lazard, όπως είναι γνωστό έχουν αναλάβει σύμβουλοι του ΤΧΣ, εκείνοι δηλαδή, που θα καθορίσουν το εύρος της τιμής που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Οι πληροφορίες, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, δίνουν και παίρνουν. Το discount θα είναι μεγάλο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή (σ.σ. η μετοχή έκλεισε στα 0,47 ευρώ) και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή θα «παίξει» σε ένα μεγάλο εύρος μεταξύ των 0,27 – 0,37 ευρώ.

Οι ξένοι οίκοι, Morgan Stanley και Lazard που ενεργούν ως οι σύμβουλοι του ΤΧΣ για τον καθορισμό της τιμής θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Eurobank, όπως τα αποτελέσματα του stress tests, τις συνθήκες της αγοράς, την ποιότητα του ενεργητικού κ.ά.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πάντως, ότι η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στη διαμόρφωση της λογιστικής αξίας είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την Πειραιώς και την Alpha. Ο αναβαλλόμενος φόρος θεωρείται κακής ποιότητας κεφάλαιο. Επίσης, οι ξένοι σύμβουλοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν στο εύρος τιμών την ποιότητα του ενεργητικού, όπως αυτή καθορίστηκε από τα τεστ αντοχής. Ο

ι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank με βάση το «καλό σενάριο» καθορίστηκαν στα 2,9 δις. ευρώ και με βάση το «κακό σενάριο» στα 4,98 δις. ευρώ. Αντίστοιχα, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha έχουν προσδιοριστεί 262 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και στα 560 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δυσμενές.

Για την Πειραιώς το καλό σενάριο ορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 425 εκατ. ευρώ και το κακό στα 757 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το κακό σενάριο. Που σημαίνει ότι η Eurobank, αν η κατάσταση στην οικονομία χειροτερέψει θα γράψει μεγαλύτερες ζημιές από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, οπότε αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος για να δοθεί μεγαλύτερο discount από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Facebook Comments