Ο γενικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 2,35%, στις 822,95 μονάδες και με τις συναλλαγές, ιδιαίτερα χαμηλές, στα 38,8 εκατ. ευρώ. Η αγορά ανησυχεί για το deal της ΕΤΕ με την Eurobank, το οποίο μονοπώλησε την Παρασκευή στις συναντήσεις της τρόικα με τις διοικήσεις των τραπεζών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Κομισιόν δεν θέτει βέτο, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αναφέρουν κοινοτικές πηγές. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 7,80%, στις 106 μονάδες και η μετοχή της Eurobank υποχώρησε λίγο πάνω από 21%, στα δεκαπέντε λεπτά και με την κεφαλαιοποίησή της στα 82,9 εκατ. ευρώ! Πάνω από 11% υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής, στα 52 λεπτά και με την κεφαλαιοποίηση στα 637 εκατ. ευρώ, 10,11% η Πειραιώς, στα 16 λεπτά και την αγορά να περιμένει ότι το placement θα γίνει χαμηλότερα και 7,32% η Alpha, στα 57 λεπτά και τη Citigroup να τοποθετεί την αύξηση κεφαλαίου στα 55 λεπτά. 

Πτώση 15,8% για τον τραπεζικό κλάδο σε μία μόλις εβδομάδα και 5,32% για τον γενικό δείκτη. Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές και με την τάση πλέον να έχει γυρίσει καθαρά σε πτωτική και τις στηρίξεις να εντοπίζονται πλέον μεταξύ των 800 και των 820 μονάδων, επίπεδα τα οποία έχει να «συναντήσει» ο δείκτης εδώ και… πέντε μήνες.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες πιέζουν την τρόικα να δώσει επιτέλους μία ξεκάθαρη απάντηση στο αν θα προχωρήσει ή όχι το deal της Εθνικής με την Eurobank.

Πρόκειται για αβεβαιότητα που προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους κόλπους της επενδυτικής κοινότητας, αλλά και στο εξωτερικό, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ιδιωτικοποιήσεις.  Είναι γεγονός ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στα επίπεδα των 6,10 ευρώ και με υψηλό έτους στα 7,76 ευρώ.

Αν το Δημόσιο πουλούσε χρηματιστηριακά σήμερα το 33% που κατέχει στον ΟΠΑΠ θα εισέπραττε λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει τουλάχιστον 1,2 δις. ευρώ από 2,8 δις. ευρώ που στοχεύει να εισπράξει συνολικά από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος.  Οι χρηματιστές πιστεύουν ότι η αβεβαιότητα στις τράπεζες δημιουργεί άσχημο κλίμα στο σύνολο του ταμπλό, κάτι που ενδεχομένως να πλήξει τις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων στο Χ.Α. κρατικών εταιρειών.

Το άσχημο κλίμα πέρασε και στις υπόλοιπες μετοχές με τη Frigoglass να υποχωρεί στα 4,10 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 3,78 και με χαμηλά έτους τα 3,77 ευρώ, Ελλάκτωρ στο 1,48 ευρώ και πτώση άνω του 5,5%, ΔΕΗ στα 4,91 ευρώ και πτώση 4,66%, σε χαμηλά έτους έκλεισε ο Μυτιληναίος, στα 3,60 ευρώ, σχεδόν κατά 4% υποχώρησε η μετοχή της Coca Cola, άνω του 3% ήταν η πτώση για την Jumbo. Από τον 25άρη, διασώθηκαν μόνο Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, αλλά με μικρά κέρδη.

Facebook Comments