Το Βερολίνο επιβεβαίωσε χθες με μια λακωνική δήλωση την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στις 11 Απριλίου, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα και τους στόχους του ταξιδιού.

Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι η νέα αυτή επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα έρχεται να υπογραμμίσει την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να προσφέρει πολιτική στήριξη στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι από την Αθήνα η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης και πως κερδίζει το στοίχημα της αξιοπιστίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην προσπάθεια της Αθήνας να επιστρέψει σύντομα στις αγορές.

Παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ θα απευθυνθεί και πάλι στους Έλληνες για να τους διαβεβαιώσει ότι οι θυσίες τους έχουν αντίκρισμα και ότι ήταν αναγκαίες προκειμένου η χώρα τους να ανακάμψει.

Επιστροφή της Ελλάδας σε χρόνο ρεκόρ

Εδώ και μερικές εβδομάδες το κλίμα για την Ελλάδα είναι θετικό και αυτό αποτυπώνεται σήμερα με θεαματικό τρόπο και στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ένα εντυπωσιακό comeback της Αθήνας. Τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της και ότι σύντομα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια.

Ακόμη και η Die Welt, που τηρεί συχνά επικριτική στάση έναντι της Αθήνας, αναγνωρίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της την πρόοδο και επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, αυτό «θα είναι μια θεαματική απόδειξη εμπιστοσύνης, πολύ σημαντικότερη από οποιαδήποτε έκθεση της τρόικας». «Μετά την μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία όλων των εποχών, όλα δείχνουν ότι η χώρα κατέστη σε χρόνο ρεκόρ φερέγγυα για τις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

H Ελλάδα δεν αξιολογείται πλέον μόνο με γνώμονα τους αριθμούς

Ωστόσο, η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου έρχεται κυρίως να επιβεβαιώσει τη «στροφή» του Βερολίνου και των άλλων εταίρων στο πεδίο της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Μια «στροφή» που λαμβάνει περισσότερο υπόψη την κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα και λιγότερο τους αριθμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί εσφαλμένη την μέχρι τώρα πολιτική της για την υπέρβαση της ευρωκρίσης.

Αντιθέτως, το Βερολίνο παρουσιάζει τη νέα αυτή φάση ως συνέχεια της πολιτικής της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της λιτότητας στις χώρες της κρίσης. Όπως επισημαίνει η γερμανίδα δημοσιογράφος Κέρστιν Γκάμελιν, η Ελλάδα «δεν αξιολογείται πλέον μόνο με γνώμονα τους ψυχρούς αριθμούς, αλλά αντιμετωπίζεται ως κοινότητα πολιτών που πέρασε δύσκολα χρόνια». Η Γκάμελιν θεωρεί αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και η Γερμανία «ανήκει σε εκείνους που προωθούν με ιδιαίτερο ζήλο αυτή την στροφή».

Ο Σόιμπλε θέλει να φροντίσει και τα κοινωνικά θέματα

Στην λογική αυτής της στροφής εντάσσεται και η αποδέσμευση των επομένων δόσεων της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα που αποφασίσθηκε στο πρόσφατο Eurogroup της Αθήνας. «Η Γερμανία ενέκρινε την εκταμίευση των δανείων, τα οποία –εάν το δει κανείς αυστηρά- δεν θα έπρεπε να εκταμιευθούν, επειδή οι ελληνικές Αρχές έχουν μείνει πολύ πίσω στις υποχρεώσεις τους στο πεδίο των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων», παρατηρεί η Κέρστιν Γκάμελιν. Αλλά και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν διστάζει να δηλώσει ότι «τώρα θέλει να φροντίσει τα κοινωνικά θέματα».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα θεωρείται βέβαιο ότι στην Αθήνα θα συζητηθεί και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, και πιθανότατα λίγο αργότερα, μετά τις 23 Απριλίου και μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την Ελλάδα, θα υπάρξει μια ισχυρή γερμανική δήλωση στην κατεύθυνση αυτή.

Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι τις ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του «ελληνικού ζητήματος». Μια επιτυχής έξοδος της Αθήνας στις αγορές με ένα επιτόκιο κάτω από το 5%, σε συνάρτηση με μια ισχυρή δήλωση στήριξης του Βερολίνου θα δημιουργήσουν ευνοϊκά δεδομένα για την κυβέρνηση Σαμαρά ενόψει των ευρωεκλογών και «υπό την δαμόκλειο σπάθη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών» εκτιμούν αναλυτές.

Facebook Comments