Στο Eurogroup της 13ης Μαίου όλα δείχνουν ότι θα κριθεί η δόση των 6 δις ευρώ που εξαρτάται από την θετική έκβαση του τρέχοντος ελέγχου, ενώ τα 2,8 δις ευρώ που αποτελούν τη δόση του Μαρτίου θα καταβληθεί προσπάθεια από την κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου.

Μπορεί σήμερα να μην πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με την τρόικα, αλλά έλαβε χώρα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου ενοψει της αυριανής συνάντησης της τρόικας με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η δόση των 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup θα κριθεί στις 13 Μαΐου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιδιώκουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8 δις ευρώ μαζί, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, ώστε εντός Απριλίου να εκταμιευθούν τα 2,8 δις ευρώ και τα 6 δις ευρώ τον Μάιο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, καθώς το πρόβλημα θα υπάρξει εάν μέχρι τις 20 Μαίου δεν έχουν εκταμιευθεί οι δόσεις. Τότε λήγουν ομόλογα της τάξης των 5,6 δις ευρώ που θα πρέπει να αποπληρωθούν από τις δόσεις που αναμένεται να εκταμιευθούν.

Η αναβολή της σημερινής σύσκεψης μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τις προτάσεις της τρόικας για τα ανοικτά μέτωπα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύσκεψη μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού αύριο. Μάλιστα, ενδέχεται να μεταφερθεί για αργότερα από ότι είναι προγραμματισμένο η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό (αύριο στις 11 το πρωί προβλέπει ο σχεδιασμό).

Τα ανοικτά μέτωπα

Σε ό,τι αφορά στα ανοικτά μέτωπα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank. Η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν επιβαρυνθεί το έλλειμμα και το χρέος, όπως υποστήριξε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Στον τραπεζικό τομέα, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα απορροφηθούν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank, καθώς μετά την ανάληψη από την Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών το ζητούμενο είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου με τις απολύσεις να παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι», το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως ο αριθμός που θέλει η τρόικα για μείωση παραμένουν τα 25.000 άτομα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι 1.000 επίορκοι που θα αντικατασταθούν από 1.000 άτομα με τα απαραίτητα προσόντα είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης.

Παράλληλα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου επισήμανε ότι είμαστε κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού «κενού» για το 2013 που εκτιμάται στα 2,3 δις ευρώ και εκτίμησε ότι θα μηδενιστεί μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από τα έσοδα του φόρου που θα επιβληθεί επί των ακινήτων. Ειδικά για τον τελευταίο, το οικονομικό επιτελείο περιμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την μείωση των συντελεστών του ισχύοντος ΕΕΤΗΔΕ.

Facebook Comments