Η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που δημιούργησε για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης, που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, απέρριψε τις προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης για νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα στοιχίσει στο φορολογούμενα πολλά περισσότερα.

Το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είπε, θα είναι στοχευμένο, δίνοντας το δικαίωμα στο κράτος να ελέγχει πόσα χρήματα θα χρειαστούν, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των τραπεζών.

«Η κυβέρνηση φρόντισε γι’ αυτό το σκοπό να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι €100 εκ. και αν χρειαστεί θα μπορεί το κράτος να ζητήσει ένα δάνειο μέχρι και €400 εκ. καθώς θα υπάρξουν εξασφαλίσεις ακόμη και με τις σημερινές τιμές των ακινήτων», ανέφερε αργότερα στη StockWatch.

Τα €100 εκ. προκύπτουν από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του προγράμματος.

Οι επηρεαζόμενοι οφειλέτες – ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας θα μπορούν, είπε, να προστατευτούν για περίοδο πέντε ετών από το ίδιο το κράτος, ενώ με την ενοποιημένη πρόταση των δύο κομμάτων του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, αν περάσει από την ολομέλεια, οι τόκοι θα τρέχουν πάνω στο δάνειο.

«Δηλαδή ένα δάνειο που δεν θα μπορεί να πληρώσει ο δανειολήπτης θα το πληρώσει αργότερα σε διπλάσια αξία», υποστήριξε.

«Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για να πληρωθούν αυτά τα δάνεια; Τα δάνεια δεν θα χαριστούν. Τα δάνεια θα υπάρχουν».

Νωρίτερα από την ίδια εκπομπή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, υπεραμύνθηκε της ενοποιημένης πρότασης του κόμματος του και της ΕΔΕΚ, για την οποία έκρουσε χθες εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου η ΚΤ.

Διερωτήθηκε με ποια λεφτά η κυβέρνηση θα προωθήσει κρατικό σχέδιο μέσω των τραπεζών για να διαχειριστούν το επίμαχο θέμα της πρώτης κατοικίας.

«Πού θα βρει σήμερα λεφτά η κυβέρνηση για να αναλάβει αυτά τα χρέη και να προωθήσει το θεσμό του ενοικίου αφήνοντας τον οφειλέτη στην κύρια κατοικία του;», σημείωσε ο κ. Λαμάρης.

«Ο μόνος χρηματοδότης», είπε ο κ. Λαμάρης», είναι ο φορολογούμενος και διερωτήθηκε γιατί οι τράπεζες σήμερα δεν επιλύουν εσωτερικά το όλο θέμα».

Λαμάρης: Γνωστές οι θέσεις της ΚΤ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σχολίασε και τη χθεσινή αιφνίδια παρέμβαση της διοικητού της ΚΤ ΧρυστάλλαςΓιωργκάτζη προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με την οποία προειδοποιεί για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών σε περίπτωση νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η ΚΤ θεωρεί ότι η ρύθμιση θα αποβεί ενδεχομένως «καταστροφική» για το συνεργατισμό, που έχει €5 δισ. μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Ο κ. Λαμάρης υποστήριξε ότι «σε αντίθεση με άλλους φορείς που έχουν εκφράσει την επιφύλαξη τους και παρέμειναν στην επιτροπή νομικών και βοήθησαν με τις απόψεις τους, η κεντρική τράπεζα ενώ αρχικά μας κοινοποίησε επιστολή με την οποία εξέφραζε επιφυλάξεις, την ίδια ώρα παρέθεσε εισηγήσεις για να περιληφθούν στην πρόταση και σε κάποιο στάδιο αποχώρησε από τις συνεδριάσεις διότι διαφωνούσε».

«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «τις απόψεις και επιφυλάξεις της ΚΤ και θεωρώ ότι δεν είναι ορθή αυτή η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής για αναστολή της συζήτησης της ολομέλειας της βουλής».

Ο κ. Λαμάρης υπενθύμισε ότι η κυπριακή νομοθεσία επιτρέπει σε οφειλέτη να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και να πετύχει αναστολή εκποίησης της κατοικίας του.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου δεσμεύτηκε μέχρι το καλοκαίρι να αλλάξει και αυτή τη νομοθεσία.

Ο κ. Λαμάρης στηρίζοντας την ενοποιημένη πρόταση των δύο κομμάτων ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, διερωτήθηκε ακόμη που βλέπουν αυτοί που διαφωνούν με την πρόταση ότι ενθαρρύνονται οι οφειλέτες να μην καταβάλλουν τις δόσεις τους.

Facebook Comments