Ο ρυθμός του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν ξεπερνά σήμερα το 0,5%, όντας αισθητά χαμηλότερος από το ποσοστό του 2% που συνιστά η ΕΚΤ. Πόσο πιθανό είναι όμως οι αποπληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται σε οριεμένες χώρες να επεκταθούν στο σύνολο της ευρωζώνης;

Όπως τόνισε ο Μάρσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk):

«Η πιθανότητα σίγουρα δεν φτάνει το 90% ή 80%, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μία περιορισμένη πιθανότητα της τάξης του 20%, σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές έρευνες. Ο κίνδυνος είναι μεν μικρός, αλλά το κόστος τόσο υψηλό, ώστε ασφαλώς θα είχε νόημα να θωρακιστεί κανείς έναντι αυτού του κινδύνου, λειτουργώντας με τη λογική ασφαλιστικής εταιρείας».

Η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει σοβαρή

Ο γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η ΕΚΤ διαθέτει μία μακρά λίστα μέτρων που μπορεί να λάβει για να αναχαιτίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού: «Μπορεί να μειώσει ακόμη λίγο τα επιτόκια, το οποίο πιθανόν δεν θα είναι αρκετό για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό. Θα ήταν, όμως, ένα σημαντικό μήνυμα, καθώς πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι αγορές αναμένουν μία διαβεβαίωση ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται για ενδεχόμενο αποπληθωρισμό, ότι η ΕΚΤ είναι εδώ, έτοιμη να κάνει τα πάντα, ώστε να μη συμβεί αυτό».

Σχολιάζοντας, τέλος, την ελαφρά βελτίωση των δεικτών ανάπτυξης, μεταξύ άλλων και σε ορισμένες χώρες της κρίσης, ο Μάρσελ Φράτσερ παραμένει επιφυλακτικός και επισημαίνει: «Έχουμε ακόμη πολλές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις χώρες της κρίσης. Εξακολουθούμε να έχουμε υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο συνιστά κίνδυνο.

Έχουμε μία κρίση στην Ουκρανία, η οποία ευτυχώς δεν είχε ακόμη επιπτώσεις στην ευρωζώνη. Έχουμε πολλούς άλλους κινδύνους παγκοσμίως. Όλα αυτά μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τις χώρες της κρίσης σε ύφεση και ως εκ τούτου δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τις δυσκολίες».

Facebook Comments