Ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα ανακάμπτει» δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πρέπει να ήταν πολύ ευχάριστο το συναίσθημα, κατά το πρόσφατο ECOFIΝ στην Αθήνα, να μη βρίσκεται –για μια φορά- στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αντ αυτού εισέπραξε έπαινο.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε με άδεια χέρια ενώπιον των εταίρων του: Μετά από επτά μήνες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν, τα δημοσιονομικά εξυγιαίνονται, οι επενδυτές έχουν αρχίσει και πάλι να ενδιαφέρονται για ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για ριζική μεταστροφή του κλίματος και για την πεποίθηση όλων ότι η Ελλάδα πλέον έχει περάσει τα χειρότερα. Ακόμα και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «αυτά που έχουν καταφέρει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια αξίζουν την αναγνώρισή μας».

Εξάλλου, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με υπερηφάνεια δήλωσε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε». Ιδίως σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, η Ελλάδα έχει να επιδείξει επιτυχίες: το 2013, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους σχεδόν τριών δισ. ευρώ. Επιπλέον, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει υποχωρήσει από το 15,6% που ήταν το 2009 στο 2,2% το 2013. Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει πετύχει ποτέ τέτοια προσαρμογή, σχολιάζει ο απεσταλμένος της εφημερίδας Γκέρτ Χόχλερ, (Gerd Höhler), ο οποίος προσθέτει ότι το περασμένο έτος η Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 1948, κατάφερε να έχει πλεόνασμα ακόμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αλλά και ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, κατέγραψε την ανώτερη τιμή του από το καλοκαίρι του 2008, φτάνοντας τις 94,8 μονάδες. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης η οικονομία αναμένεται φέτος να σημειώσει ανάπτυξη, έστω και κατά 0,6% μόνο, ενώ για το 2015 η τρόικα προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,9%.

Ωστόσο, στον αντίποδα βρίσκονται οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες εξάλλου οφείλεται και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τελευταίας έκθεσης της τρόικας. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, κυρίως του φοροελεγκτικού μηχανισμού, προχωρά με δυσκολία. Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κατά της απορρύθμισης της εγχώριας αγοράς, που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές. Πότε απεργούν οι φαρμακοποιοί και πότε οι αρτοποιοί, επισημαίνεται στην ανταπόκριση.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του δημόσιου χρέους. Παρόλα αυτά, στον τομέα αυτό διαφαίνεται κάποια κινητοποίηση, όπως σημειώνεται, καθώς η εταιρεία Lamda προτίθεται να επενδύσει 8 δισ. ευρώ στην αξιοποίηση του Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Ελλάδας. Αλλά και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης σημειώνεται πρόοδος.

Η κυβέρνηση θέλει να επισφραγίσει το «comeback» της χώρας με την επιστροφή της στις χρηματαγορές, από τις οποίες η Ελλάδα ουσιαστικά είναι αποκλεισμένη από το 2010. Ήδη πριν από το καλοκαίρι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογο τριετούς ή πενταετούς διάρκειας, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, καθώς, όπως πιστεύει ο Γιάννης Στουρνάρας, «υπάρχει μεγάλη όρεξη στην αγορά». Πράγματι, σχολιάζει ο ανταποκριτής, οι επενδυτές φαίνεται ότι ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα: αυτό αποδεικνύεται από την πτώση του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων στο 6,1%. Αν η Ελλάδα πετύχει επιτόκιο κάτω του 6% στη δημοπρασία του ομολόγου που σχεδιάζει, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, τη στιγμή που η χώρα, πριν από δύο χρόνια, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
 

Facebook Comments