Οι προσδοκίες των κομμάτων να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις για έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» δεν εκπληρώθηκαν. Μετά από σχεδόν 15 ώρες συνεδρίασης Χριστιανοδημοκράτες, βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι αποφάσισαν λίγο μετά τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας να αναβάλουν τις συνομιλίες για το μεσημέρι.

Παραμένουν οι διαφορές

Ενώ είχε σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά από τα 134 σημεία στα οποία επικρατούσαν διαφωνίες, σε ορισμένα εξ αυτών τα κόμματα εξακολουθούν να επιμένουν στις θέσεις τους. Το πιο επίμαχο παραμένει το προσφυγικό και ειδικά το θέμα της επανένωσης οικογενειών. Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στην παράταση των περιορισμών που ισχύουν ήδη για την επανένωση οικογενειών σε περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία και πέραν του Μαρτίου του 2018. Την αντίθετη θέση υποστηρίζουν ωστόσο οι Πράσινοι. 

Την ίδια ώρα μεγάλη διάσταση απόψεων επικρατεί στο θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας όπως και σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος αλλά και με την ενέργεια – αν και σε αυτό το σημείο υπήρξε κάποια κινητικότητα. Αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο.

Εκκλήσεις για συνεννόηση

Από κύκλους των διαπραγματευτών έγινε γνωστό ότι η διαδικασία της αναζήτησης λύσεων δυσχεραίνεται και από τις εσωκομματικές διαφορές που επικρατούν στους Πρασίνους, ανάμεσα στην αριστερή και τη λεγόμενη ρεαλιστική πτέρυγα του κόμματος, όπως και από τη διαμάχη που ξέσπασε στους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές για την ηγεσία του κόμματος. Η άκαμπτη θέση που δείχνει η διαπραγματευτική τους ομάδα έχει προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Πάντως, σε δηλώσεις τους σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων εκτίμησαν ότι θα συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες ως ένδειξη της θέλησής τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων το μεσημέρι, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν θέληση για συμβιβασμούς. «Το καθήκον να σχηματιστεί μια κυβέρνηση για τη Γερμανία είναι τόσο σημαντικό που αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε η καγκελάριος.

Facebook Comments