Το πολιτικό ρίσκο είναι ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, αν και η αντιμετώπιση των Ελληνικών επιχειρήσεων από τους ξένους είναι εντυπωσιακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα εκπρόσωποι αμερικανικών κεφαλαίων για επαφές με την κυβέρνηση και εισηγμένες εταιρείες.

Την Τρίτη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναχωρούν για Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχουν σε roadshow και εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναχωρούν (σ.σ. την ερχόμενη εβδομάδα) για Νέα Υόρκη και Βοστώνη για παρουσιάσεις. Πτώση 1% κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σε εβδομαδιαία βάση και 0,64% την Παρασκευή, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.314,74 μονάδες. Με χαμηλό στις 1.305 μονάδες, οι χρηματιστές τόνιζαν ότι ήθελαν κλείσιμο πάνω από τα χαμηλά ημέρας. Στην αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιείτο νέα στήριξη, η οποία βγαίνει στα επίπεδα των 1.270 μονάδων. 

Με την Moody’s να μην προτίθεται να ανακοινώσει  την προγραμματισμένη για σήμερα αξιολόγησή της για την Ελληνική οικονομία, για λόγους που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις, το Χ.Α. κινείται στο «κόκκινο» για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν κυκλοφορούσε σήμερα η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα,  η οποία την Πέμπτη είχε θεωρήσει ως θετική εξέλιξη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, κάτι που εκλήφθηκε ως προάγγελος αναβάθμισης, ο ΟΔΔΗΧ θα έδινε το σύνθημα της εξόδου ακόμα και σήμερα Παρασκευή. Πάντως, η αγορά των ομολόγων δείχνει ότι η Ελλάδα θα κινηθεί χωρίς να περιμένει την αξιολόγηση κάποιου ξένου οίκου, με την τιμή του δεκαετούς να ανεβαίνει στις 80,7 μονάδες και με απόδοση στα επίπεδα του 6%.

 

Το ενδιαφέρον για Ελληνικές μετοχές και κυρίως τραπεζικές είναι τόσο μεγάλο, αφού σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός η Alpha η Eurobank και η Πειραιώς μαζεύουν περί τα 6 δις. ευρώ.  Και όχι μόνο αυτό. Το επόμενο διάστημα έρχονται στο Χ.Α. δημόσιες εγγραφές, όπως της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η εισαγωγή των ΠΑΝΓΑΙΑ και Τσιπίτα. Επιπρόσθετα, η Lamda Development έχει δρομολογήσει αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα του μεγάλου όγκου και της κινητικότητας που προκάλεσε η εισαγωγή των νέων μετοχών της Alpha μετά την αύξηση κεφαλαίου, αλλά και η καλύτερη στάθμιση που έχει μαζί με την Πειραιώς στους δείκτες της Morgan Stanley. Στάθμιση που για το επόμενο διάστημα μπορεί να προσελκύσει στις δύο αυτές τραπεζικές μετοχές επιπλέον κεφάλαια ύψους 180 και 170 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η μετοχή  της Alpha παρά τον μεγάλο αριθμό μετοχών που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται την Παρασκευή, 1,8 δις. μετοχές υποχώρησε κατά 1,2%, στα 0,72 ευρώ, διακινώντας 95,3 εκατ. τεμάχια με τζίρο 68,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η Alpha πραγματοποίησε τον τζίρο μίας συνεδρίασης στο Χ.Α.! Απώλειες 3,85% για την Ιντραλότ, 3,11% για την Πειραιώς, στο 1,87 ευρώ,  2,76% για τον  ΟΠΑΠ, 2,67% για την ΕΧΑΕ, 1,93% για τα ΕΛΠΕ. Πτώση, επίσης, 1,88% για τον ΟΤΕ, στα 12 ευρώ και 1μ,,87% για την ΜΕΤΚΑ, στα 13,64 ευρώ. Οι μετοχές αυτές, σύμφωνα με χρηματιστές, «πλήρωσαν» την αβεβαιότητα που προκαλούν τις τελευταίες μέρες οι πολιτικές εξελίξεις μετά την υπόθεση Μπαλτάκου.

Στον αντίποδα ισχυρή άνοδος 7,42% για την MIG, με τις φήμες να κάνουν λόγο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Σημαντική, επίσης, ήταν η αντίδραση στη ΔΕΗ, λόγω αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Επιχείρησης από την Moody’s, κάτι που της δίνει το πράσινο φως για την έξοδο στις αγορές.  Αντίδραση, επίσης, 1,30% για την Ελλάκτωρ, στα 3,90 ευρώ, 1,15% για την Eurobank Properties η οποία ξεκινά επαφές με θεσμικούς στις ΗΠΑ, στα 3,90 ευρώ ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ και στα 12,78 η Jumbo, έπειτα από ένα διάστημα διόρθωσης. 

Facebook Comments